Route naar Santiago wordt 'Parkinsonweg'

28 maart 2019 om 12:30 lokaal

AMERSFOORT Op initiatief van de Amersfoorter Erik de Waal lopen Parkinsonpatiënten en hun vrienden of familieleden deze zomer de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela om geld in te zamelen voor de ontwikkeling van een methode, waardoor de diagnose Parkinson eerder gesteld kan worden. Er is ruim 70.000 euro nodig.

Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte in de wereld. Alleen al in Nederland wonen 55.000 mensen met Parkinson. In werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk veel meer: de diagnose is in de beginfase moeilijk te stellen. Meestal gebeurt dat pas na jaren van klachten en onzekerheid. Jaren vol onrust voor zowel de patiënten als hun omgeving, terwijl de Parkinson zich verder ontwikkelt, omdat een gerichte behandeling uitblijft. Onnodige schade is daarvan het gevolg: schade in relaties en schade in (zelf)vertrouwen.

STICHTING PARKINSON WEG Op initiatief van Erik de Waal is inmiddels Stichting Parkinson Weg opgericht. Deze stichting organiseert de sponsorloop naar Santiago de Compostela. Parkinsonpatiënten en hun omgeving kunnen de route in gedeelten of helemaal lopen. Wie de route helemaal loopt, een afstand van 2.475 kilometer, wordt een doorloper genoemd; wie alleen één of meerdere dagetappes wil of kan lopen, noemt de stichting meelopers. Een dagetappe is rond de 20 kilometer.

VETREK VANUIT AMERSFOORT Op zaterdag 15 juni vertrekt De Waal met in zijn kielzog hopelijk vele andere wandelaars vanuit Amersfoort. De klokken van de ooit met pelgrimsgelden betaalde stadstoren luiden het gezelschap uit. Eind oktober hoopt Erik Santiago de Compostela te bereiken. Mensen die mee willen lopen kunnen zich aanmelden op parkinsonweg.nl.

DOEL De opbrengsten van Parkinson Weg gaan naar de Stichting Parkinson Nederland: Professor Bloem en zijn team van het Radboud Universitair Medisch Centrum gebruiken het geld om een e-learning te ontwikkelen voor huisartsen, waardoor de diagnose Parkinson eerder gesteld kan worden. Over de oorzaken van Parkinson is maar weinig bekend. Het is ook nog steeds een ongeneeslijke ziekte. Bewegingen veranderen, reacties, energie en functioneren van een patiënt. Parkinson zet het leven van mensen behoorlijk op z'n kop.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie