Afbeelding
Alliantie

Proef de Alliantie met stroomopslag van zonnepanelen

28 maart 2019 om 12:22 lokaal

AMERSFOORT Zonnepanelen zijn een beproefde manier om energie mee op te wekken. Nog niet zo gangbaar is het opslaan van de zonnestroom in een woongebouw. Daar willen woningcorporatie de Alliantie en iwell verandering in brengen. Zij hebben daarom een batterij geplaatst in een appartementencomplex aan de Wageningseberg in Vathorst. Hierdoor blijft ruim zestig procent van de stroom binnen het pand in plaats van dertig zonder batterij. De batterij is op woensdag 27 maart in gebruik genomen. De Alliantie doet deze proef om algemene ruimtes in appartementengebouwen energieneutraal te maken, dat wil zeggen dat de energierekening over een heel jaar tenminste nul euro is.

De galerijlampen zijn vervangen door LED-verlichting en op het dak liggen zonnepanelen. De opgewekte zonne-energie wordt gebruikt voor de algemene ruimtes en het restant wordt opgeslagen in een speciale batterij. Pas wanneer deze leeg is, wordt stroom van de energieleverancier gebruikt. Als hij vol is, kan de overtollige stroom worden terug geleverd. Zo komt de leverancier pas in beeld als er te weinig of te veel energie is opgewekt om de algemene ruimtes van stroom te voorzien. Regiodirecteur Joan van der Burgt van de Alliantie: ,,We staan samen met andere corporaties voor een grote uitdaging om ons woningbezit energieneutraal te krijgen. Daarom investeren we in dit soort slimme innovaties. Als de proef slaagt, gaan we kijken waar we dit nog meer kunnen inzetten. Ik kijk uit naar de resultaten."

BATTERIJ Het thuisgebruik van een batterij voor stroomopslag gebeurt nog maar weinig in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland. Terwijl er toch veel winst mee te behalen is. Zo slaat deze batterij niet alleen stroom op, maar verlaagt ook stroompieken, bijvoorbeeld wanneer de lift in beweging komt. Naast een besparing op de energierekening neemt ook de uitstoot van CO 2 met ruim 3.100 kilogram per jaar af. 

Eerder installeerde iwell een batterij bij Woonbedrijf in Eindhoven. De resultaten zien er tot nu toe goed uit. Jan Willem de Jong, directeur iwell BV: ,,De geleerde lessen passen we nu toe bij de Wageningseberg. We hebben onze batterij slimmer gemaakt en houden zo nog meer zonnestroom binnen het gebouw." Op een scherm in de entreehal lezen de bewoners af hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en hoeveel er is verbruikt.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie