Slavische klanken bij De Bezetting Speelt

31 maart 2019 om 11:30 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT De Amersfoortse celliste Anne Meike Burgel maakt deel uit van het ensemble De Bezetting Speelt. Met de vier andere strijkers van dat ensemble treedt zij op dinsdag 2 april om 20.15 uur op in de St. Aegtenkapel. Het programma is vooral geënt op Slavische muziek in die typisch kenmerkende Oosteuropese klankkleur.

Peter Bruinsma

Zo klinkt het trio voor vier violen en altviool van Zoltan Kodaly en het beroemde strijkkwintet opus 77 van Antonin Dvorak. In dit werk, dat het motto 'Aan mijn volk' draagt, uit Dvorak zijn liefde voor de muziek uit zijn vaderland. In de vijf noveletten van Alexander Glazunov voor strijkkwartet horen we klanken uit Spanje, Rusland,  de Oriënt en Hongarije. Het ensemble De Bezetting Speelt bestaat in volledige bezetting uit tien musici samengesteld uit een blaas- en strijkkwintet.

In de St. Aegtenkapel zal alleen het strijkkwintet van De Bezetting Speelt voor het voetlicht treden. Anne Meike Burgel maakt al enkele jaren deel uit van dit ensemble. Die deelname bepaalt grotendeels haar muzikale leven. ,,Met  De Bezetting Speelt maken we jaarlijks een tournee door het land waarbij we veel concerten geven waarbij mijn agenda door het jaar heen goed is gevuld. Daarnaast heb ik een kleine lespraktijk en ben ik als freelancer ook verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch en het Gelders Orkest. Samenspelen heeft sterk mijn voorkeur. Af en toe speel ik een solo. Maar het deel uit maken van een groep met een eensluidende interpretatie die je samen deelt en waarbij je volledig mengt en kleurt met je medespelers heeft echt mijn grote voorkeur. Ik vind het fijn om me dienstbaar op te stellen in een ensemble en me muzikaal te voegen in het geheel. Af en toe begeleid ik een instrumentalist, maar ook dan probeer ik de kleur te maken waardoor de ander kan schitteren. "

Burgel is geboren en getogen in Amersfoort. Als zevenjarige kreeg zij al celloles van Michael Fever aan de Amersfoortse MuziekschooI.  Ook maakte zij deel uit van het Amersfoorts Jeugd Orkest onder leiding van Peter Vinken. In 2007 behaalde zij haar Master Diploma aan het Koninklijk Conservatorium. Zij volgde methodiek bij Dries Munnik aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds vier jaar woont Anne Meike weer in Amersfoort. Ooit speelde zij al eerder in haar woonplaats, maar dan als lid van het eerder genoemde Amersfoorts Jeugd Orkest.

Nu dan voor het eerst in de St. Aegtenkapel met De Bezetting Speelt op 2 april. Amersfoorts is weer echt haar thuisstad. Samen met haar man, stadstekenaar Lex van Elten,  woont ze aan het Flintplein. Zelf bezoekt ze niet veel concerten in haar thuisstad. ,,Ik sta zelf juist in de avonden op het podium en daarom bezoek ik zelden andere concerten. Maar ik volg het culturele in Amersfoort wel." Aan het Flintplein heeft ze haar eigen lespraktijk met de naam Cellocentrum. "ik vind het belangrijk om mijn leerlingen een stabiele technische basis mee te geven. Doorzettingsvermogen en tijd om te oefenen zijn noodzakelijk, maar speelplezier en liefde voor de muziek staan voorop."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie