Dominic van de Bunt: ,,Ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken.
Dominic van de Bunt: ,,Ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken." Foto Rinus van Denderen

Ondanks degradatiestrijd is de lach terug bij ZPC

29 maart 2019 om 07:12 Sport

AMERSFOORT De verwachtingen waren aan het begin van dit waterpoloseizoen hoog bij ZPC. Er werd gesproken over plek vier, maar inmiddels vecht de club tegen degradatie. Een trainerswissel moest ervoor zorgen dat de mannen weer op scherp staan en nu telt nog maar een ding: het Amersfoortse ZPC in de Eredivisie houden door te winnen.

Jeroen van der Veer

Er is dit seizoen een hoop veranderd bij ZPC en dat is niet altijd even positief geweest. De waterpolomannen uit Amersfoort begonnen het seizoen vol goede moed, maar het vertrouwen daalde al snel. De trainer Hans van Zeeland stapte op en onder 'clubman' Lars van der Laan moet een eindsprint worden ingezet om zodoende in de Eredivisie te blijven.

Onderuitgezakt in sportparadijs Amerena vertelt Dominic van de Bunt het verhaal van dit seizoen. Althans, dat probeert hij zo goed mogelijk te doen. Ook de aanvoerder kan eigenlijk maar moeilijk benoemen waar het dit seizoen mis is gegaan. Een opstapeling van meerdere factoren hebben ervoor gezorgd dat ZPC nu in een hachelijke situatie terecht is gekomen en het is nu aan de spelers om het juiste antwoord te geven.

DOELSTELLING Terug naar het begin van dit waterpoloseizoen. ZPC begint de voorbereiding met veel jonge spelers. Vijf vaste krachten hebben afscheid genomen en met een mix van ervaring en talent moeten de Amersfoorters een goed seizoen draaien. Aan het roer staat Van Zeeland, een coach die van buitenaf is gekomen. De klik lijkt direct aanwezig en de voorbereiding begint uitstekend. Diverse ploegen worden overtuigend aan de kant gezet en ook Van de Bunt gelooft in een mooi jaar. ,,Onze doelstelling was bij de eerste acht komen, maar tijdens de voorbereiding ging het zo goed... dat er zelfs is gesproken over plek vier tot zes."

Maar toen ging het daadwerkelijk om de spreekwoordelijke knikkers en liep het anders dan verwacht. Er kwam zand in de machine en het vertrouwen verdween. Toch bleven de spelers geloof houden, blikt de 25-jarige aanvoerder terug. ,,We verloren dan wel, maar het was steeds met minimaal verschil. Hierdoor hadden wij elke keer aanknopingspunten en dachten we dat het kwartje ook een keer onze kant ging opvallen."

LASTIG VRAAGSTUK Deze gedachte heerste enkele weken achter elkaar. Er werd zo nu en dan wel gewonnen, maar het team ging ook een paar keer onderuit. In 2019 werd zelfs tot vorig weekend geen duel gewonnen. De belangrijkste vraag is dan altijd 'waar gaat het mis?' Van de Bunt vindt het maar lastig om die te beantwoorden. ,,Op een gegeven moment is het natuurlijk geen pech meer. Misschien kwam het door het wisselen? De coach wilde iedereen laten spelen. Ook op cruciale momenten. Begrijp mij niet verkeerd hoor, geen verkeerd woord over Van Zeeland, maar dat kan een reden zijn. Ik weet het ook niet zo goed. Misschien was het een beetje als bij verliefdheid. Dan zie je de mindere dingen niet. Nu de liefde over is, merk je pas dat het niet goed zat."

AAN DE BAK Na de nederlaag tegen Polar Bears (7-17) volgden er maatregelen en stapte coach Van Zeeland op. ,,We hebben direct geschakeld en na gesprekken werd duidelijk dat de beste optie Lars van der Laan was. Hij kent de club en de selectie en weet wat hem te wachten staat."

Daar ligt echter wel direct een valkuil. Van der Laan is een oud-teamgenoot van enkele spelers en zelfs een huisgenoot van de doelman. Toch verwacht aanvoerder Van der Bunt geen problemen. ,,Als we trainen en een wedstrijd hebben is hij onze coach. Dat was in het begin wel even wennen, moet ik eerlijk bekennen. Toch weet iedereen dat het tien voor twaalf is en we keihard aan de bak moeten."

OPSTAAN Onder de nieuwe coach is er voor de spelers geen tijd meer voor geintjes, wordt er niet zomaar gewisseld en tellen enkel en alleen de punten. ,,We moeten en gaan in de Eredivisie blijven", zegt Van der Bunt stellig. ,,Je merkt dat we nu wél het besef hebben dat er iets moet veranderen en er geen tijd is om aan te klooien. Daarnaast helpt het wel echt dat Freek en Wout Schijvenaars terug zijn. Zij zijn ervaren en weten hoe belangrijke wedstrijden gespeeld moeten worden."

Als een echte aanvoerder probeert Van der Bunt het voortouw te nemen. Hij spreekt met spelers, coacht waar nodig en is een luisterend oor. ,,Wij zijn te goed om uit de Eredivisie te gaan, maar we zitten in een lastig parket. Dat komt door onszelf en daarom moeten wij nu ook opstaan. Ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken."

PLAY-OUTS Toch lijken de play-outs onvermijdelijk en hoe die eruit gaan zien, is nog voor iedereen bij ZPC een groot raadsel. Toch hebben ze eerder met dit bijltje gehakt en weten de waterpolomannen wat hen te wachten staat. ,,We moeten nu vertrouwen tanken, goed spelen en ons daarop voorbereiden. Ik persoonlijk vind het mooie duels om te spelen en hopelijk krijgt het ook een mooi einde. Dan dit seizoen maar heel snel vergeten."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie