Amersfoort Koningsdag 2019
Amersfoort Koningsdag 2019 Foto Rinus van Denderen

Koningsdag gevierd met veel 'persoonlijke verhalen'

11 maart 2019 om 12:49 koningsdag Koningsdag 2019 in Amersfoort

AMERSFOORT Het moet spetterend worden, sprak Lucas Bolsius vol trots over Koningsdag 2019. De burgervader van Amersfoort presenteerde maandagmorgen het programma voor 27 april en onder veel belangstelling werd duidelijk dat alles wordt verteld door verhalenvertellers. Vijftien personen zullen aan de hand van persoonlijke verhalen de koninklijke familie en kijker meenemen door de route.

Jeroen van der Veer

Bij de start om 11.00 uur wordt er een gezamenlijke foto gemaakt en zal de koninklijke familie ontvangen worden door driehonderd basisschoolkinderen. De ontmoeting staat de gehele route centraal. Zo zullen er op de Zuidsingel 120 nationaliteiten aanwezig zijn. In diezelfde straat is ontmoeting wederom het kernwoord, al zal het aanwezige publiek daar wel minder aanwezig kunnen zijn. ,,Zij mogen maar aan een kant van deze weg staan", liet de burgervader weten op de persconferentie. 

MILIEU Recycling is een thema dat maandagmorgen veelvuldig werd genoemd en op de Varkensmarkt zal de koning daar veel van terugzien. ,,We willen hier laten zien hoe belangrijk het is om goed met het milieu om te gaan en dat daarbij keuzes maken belangrijk is. Op dit plein zal de familie ook net iets langer blijven hangen."

Vervolgens gaat de familie richting de Krankeledenstraat, het smalste straatje van de gehele route. ,,Hier staat die dag geen publiek", liet Bolsius direct weten. ,,Wel zullen er cliniclowns aanwezig zijn en staat dit straatje in teken van de glimlach."

Veel 'lieve vrouwen' zijn er vervolgens te bewonderen op het Lieve Vrouwekerkhof. ,,Een initiatief vanuit de stad", aldus de burgervader. ,,Hier zullen huiskamerontmoetingen plaatsvinden met vrouwen uit de regio en er is straattheater te bewonderen."

ACTIVITEITEN Zoals al eerder aangekondigd, staat de Onze Lieve Vrouwentoren centraal in de route, maar daarover konden de aanwezigen nog weinig kwijt. Wel verklapten zij dat op de Westsingel Holland Opera vanaf een balkon een liefdeslied laat klinken. Een kunstwerk van afvalproducten ziet de koninklijke familie als ze de Herderstraat bewandelen en kunstenaars zullen ter plekke de laatste hand leggen aan hun werk.

Het stadhuisplein is vervolgens het terrein waar Amersfoort haar sporttalent laat zien. Onder andere Ibrahim El-Khalki (jongerenwerker en bekende Amersfoorter) vertelt daar zijn verhaal en diverse sporten worden gepresenteerd. ,,En", sprak Bolsius opgewekt. ,,Het plein nodigt ook uit om mee te doen aan de activiteiten."

REGIOGEMEENTEN De regiogemeenten krijgen vervolgens Achter Davidshof twintig minuten de tijd zichzelf te presenteren en zij doen dit aan de hand van 'de grote regionale Amersfoort Quiz'. Melis van de Groep, burgemeester van Bunschoten: ,,Het is voor ons een grote eer dat de regio ook betrokken wordt bij dit grote feest. Wij voelen ons erg verbonden en zullen ons op ons best presenteren. Negen teams van zo'n acht man zullen aan het begin van de dag naar de plek toekomen fietsen. Net zoals dit elke dag gebeurt. Ze moeten dus doortrappen, want deze groepen moeten op tijd zijn voor de quiz."

De organisatie is erin geslaagd om ook Anna Yilmaz, winnares van 'Heel Holland Bakt', een rol te laten vervullen. Zij heeft een taart voor de koning gebakken. ,,Als je zo'n winnaar in de gemeente hebt wonen, moet je daar gebruik van maken", glunderde Bolsius, die op een speelse manier de bezoeker meenam in het programma.

De dierentuin krijgt ook een centrale rol en zal op het Smallepad 'de dieren naar de straat halen'. Dit kan echter niet te lang duren, want de tijd is schaars op 27 april. Na een bezoek aan de Koppelpoort, waar de familie Johan van Oldenbarnevelt 'ontmoet', wordt koers gezet naar het Eemplein. ,,Daar is het spetterend slotfeest. We kunnen echter nog niet zeggen welke artiesten daar komen, daar zijn we momenteel druk mee bezig. Hier, op dit plein, zullen alle verhalenvertellers die op de route aanwezig waren, weer samenkomen en zo is de cirkel weer rond."

Amersfoort Koningsdag 2019
Amersfoort Koningsdag 2019
Amersfoort Koningsdag 2019
Amersfoort Koningsdag 2019
Amersfoort Koningsdag 2019
Amersfoort Koningsdag 2019
Amersfoort Koningsdag 2019
Amersfoort Koningsdag 2019
Amersfoort Koningsdag 2019
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie