Martijn Koelewijn is samen met zijn teamgenoten al tien duels op rij ongeslagen. Een periodetitel ligt voor het grijpen.
Martijn Koelewijn is samen met zijn teamgenoten al tien duels op rij ongeslagen. Een periodetitel ligt voor het grijpen. Rinus van Denderen

Martijn Koelewijn is onopvallend opvallend bij Hoogland

28 februari 2019 om 12:05 Sport/sport

Er is bijna geen interview met Martijn Koelewijn te vinden en ook bij voetbalvereniging Hoogland valt hij niet heel erg op. De rechtsback van de hoofdklasser is een vrij anonieme speler, maar desondanks al wel jaren een vaste basisspeler bij de ploeg die momenteel een periodetitel voor het oprapen heeft.

Jeroen van der Veer

Een klein kuitenbijtertje, zo is de inwoner van Amersfoort misschien wel het best te omschrijven. Opstomen aan de flank wanneer het kan en zich vastbijten in een aanvaller wanneer het moet. De 23-jarige Martijn Koelewijn heeft maar weinig woorden nodig om te weten wat zijn opdracht is en voert deze vrijwel altijd naar behoren uit.

De selectie van Hoogland kent een paar kleurrijke personen. Neem de mondige Bas Wobbes of de altijd aanwezige Henk Baum. Dan heb je ook nog de natuurlijke leider Dave Dekker of -zoals hij wel eens gekscherend wordt genoemd- 'de clown van Hoogland' Sebastiaan Bruins. Iemand die zich stilletjes voortbeweegt in die groep is Martijn Koelewijn. De speler die voor het derde seizoen een basisplaats heeft als rechtsback. ,,In het begin was het vrij lastig om een plekje in de selectie te vinden", moet Koelewijn bekennen. ,,Toen ik aansloot bij het eerste van Hoogland had je spelers als Erwin Hermsen, Mohammed Al Haydar en Youssef Salama. Toch wel gevestigde namen die redelijk aanwezig waren. Toch voelde ik mij altijd wel op mijn gemak, maar ik was op dat moment drukker met mijzelf dan met mijn positie in de groep."

NIEUWE POSITIE Dit kwam vooral omdat hij aan Raymond Prins had aangegeven speelminuten te willen maken en de hoofdtrainer zag een rol als rechtsback voor Koelewijn weggelegd. Een volledig nieuwe positie die de, toen nog, middenvelder moest invullen. ,,Ik heb een vechtersmentaliteit en omdat de trainer dacht dat ik daar wel kon spelen, besloten we dat te doen. Dat was in het eerste jaar in de hoofdklasse, dus even lekker inkomen kon niet. Ik moest er direct staan."
De eerste tien wedstrijden gingen dan ook wat onwennig, maar Koelewijn groeide in zijn rol. Niet alleen op het veld voelde hij zich steeds meer onderdeel van de selectie, ook buiten de lijnen vond hij steeds beter zijn weg. Inmiddels heeft de rechtspoot boven de zestig wedstrijden achter zijn naam en is hij eigenlijk niet meer weg te denken uit de basisopstelling. ,,Toen ik in de C-junioren VVZA verliet voor Hoogland, wist ik dat ik het hiervoor deed. Ik speelde toentertijd ook voor de KNVB en wilde op hoog niveau acteren. Dat kon hier en dan is je doel natuurlijk het hoogst haalbare te halen. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik niet had verwacht dat dit als rechtsback zou worden. Ik stond altijd achter de spitsen."

TOEVAL OF NIET Dat is verleden tijd en inmiddels heeft hij opnieuw een andere rol binnen de kalklijnen gekregen. Dit seizoen begon voor Hoogland stroef en daarom veranderde het van een systeem met vier verdedigers naar een opstelling met vijf. Dat betekende ook dat Koelewijn nog meer de mogelijkheid kreeg om aan te vallen. Toeval of niet; de ploeg verloor in de hoofdklasse vervolgens tien wedstrijden achter elkaar niet en kan zelfs de periodetitel winnen.

PRIMA RESULTAAT ,,In deze opstelling krijg ik meer vrijheid om naar voren te gaan, maar verdedigend is het vooral zaak goed te communiceren", aldus Koelewijn. ,,De buitenspeler van de tegenstander staat dan tussen mij en de rechter centrale verdediger. Maar goed, ik heb liever dat aanvallers van de tegenpartij rekening houden met mij. Uit statistieken is wel eens gebleken dat ploegen waartegen wij spelen mij zien als rechtsbuiten."
Als een van de concurrenten punten verspeelt, kan Hoogland zonder te spelen deze week de periodetitel binnenhalen. Wint Fortuna wel, dan heeft Hoogland nog steeds een riante voorsprong en alles in eigen hand. ,,Het mag dan ook eigenlijk niet meer misgaan", vindt de rechtsback. ,,De periodetitel is na die winstpartijen van ons echt gaan leven. Tien duels ongeslagen is natuurlijk ook een prima resultaat."

TOEKOMST Het kan betekenen dat áls Hoogland de nacompetitie wint, het volgend jaar actief is in de derde divisie. Het zou een unieke prestatie zijn in de clubgeschiedenis, maar het is de vraag of de vereniging dit moet willen. ,,We hebben nu geen selectie voor in de derde divisie, zo eerlijk moet je zijn. Om dat wel te krijgen, moet je flink investeren in spelers. Ik denk niet dat de vereniging dat wil."

Toch ziet Koelewijn persoonlijk een stapje hoger voetballen wel zitten. Hij wil graag weten waar zijn plafond is en gaat geen uitdaging uit de weg. Op de vraag of verenigingen zich al bij hem gemeld hebben, ontstaat er een grote lach. ,,Nee, dat is nog niet gebeurd. Momenteel ben ik ook met Hoogland in gesprek. Toch wil ik eerst graag weten wat het grote deel van de selectie gaat doen. Ik heb het hier naar mijn zin, maar dan hoop ik wel dat vrijwel iedereen blijft."

Jeroen van der Veer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie