Veel verkeer op de te verbreden snelweg A1, met links de wijk Nieuwland.
Veel verkeer op de te verbreden snelweg A1, met links de wijk Nieuwland. rob croes

Bewoners willen leefbaarheid, ook naast de snelweg

22 februari 2019 om 10:58 lokaal

NIEUWLAND In de wijk leven ongeveer 15.000 inwoners. Deze Nieuwlanders willen van hun wijk een plek maken waar het goed wonen is. Ze willen een leefbare en veilige plek waar mensen betrokken naast elkaar leven en waar oog is voor wat nodig is voor volwassenen en kinderen. Een plek ook waar gezorgd wordt voor de natuur, waar dier en plant belangrijk zijn.

Hans Hijne

Rond deze ambities bestaat in Nieuwland een groepje mensen dat zich Buurtinitiatief Nieuwland noemt. Zij komen op voor de leefbaarheid van de wijk door allerlei initiatieven die mensen verbinden en het wonen in de wijk fijner en leuker maakt. Door de jaren heen zijn daar veel voorbeelden van te geven, een kijkje op de website geeft daarvan inzicht.

Een geslaagd bomenplan: Daarvoor zijn ruim 80 bomen geplant op de geluidswal bomen en deze blijken een prima middel om fijnstof van verkeer te reduceren. De Nationale burendag, elk jaar is dit nu een terugkerend feest. Het eens opgezette trimparcours is uitgegroeid tot een rondje beweging om Nieuwland. Studenten van de Sportacademie van het ROC hebben daarbij geholpen. Er zijn speelplekken voor kinderen en plaatsen waar vogels en insecten beschermd en verzorgd worden en er is zelfs een echte wijngaard.

OVERLAST A1 Dit alles klinkt heel positief. Toch zet het bestaan van één gegeven deze groep mensen flink aan het denken. Dat is de snelweg A1, die loopt langs een groot deel van de wijk Nieuwland, afgeschermd door een geluidswal van metaal en stenen. Het verkeer van deze snelweg zorgt voor verminderd woongenot door de uitstoot van fijnstof en overlast van geluid. Plannen om deze weg te verbreden maakt dat allemaal nog erger.

Wél zijn in het Ontwerp Tracé Besluit rijen bomen langs de weg opgenomen. Wellicht het resultaat van jarenlange deelname aan de klankborgroep, door deze wijkbewoners.

ACTIES Die weg ligt er, daar verander je niets aan. Reden te meer om zwaar in te zetten op een snelheidsverlaging op de A1 langs Nieuwland, Vathorst en Kattenbroek van 130 naar 100 km/uur. Dit vermindert de negatieve effecten op de luchtkwaliteit, en daarmee op de gezondheid van de inwoners, aanzienlijk. Daarvoor is er een Zienswijze (reactie van belanghebbenden aan het bevoegd gezag) ingediend op het Ontwerp Tracé Besluit.

Ook de gemeente heeft zich in een eigen Zienswijze in het kader van de gewenste CO2-reductie, uitgesproken vóór verlaging van de maximum snelheid. Het antwoord is nu aan de minister.

Reacties: nieuwlandsnieuws@gmail.com

Dit artikel is aangeboden door de Communicatiewerkgroep Nieuwland

Rob Croes
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie