Femke Bol is afgelopen weekend Nederland kampioen geworden op de 400 meter sprint bij de senioren.
Femke Bol is afgelopen weekend Nederland kampioen geworden op de 400 meter sprint bij de senioren. Rinus van Denderen

Sprintkanon Femke Bol (18) vestigt record

22 februari 2019 om 07:03 Sport/sport

AMERSFOORT Dat Femke Bol snel was, wist ze van zichzelf. Maar zo snel als afgelopen weekend had de Amersfoortse niet kunnen dromen. De 18-jarige behaalde de Nederlandse titel op de 400 meter sprint en nog altijd geniet ze van het succes. ,,Ik heb het stokoude record uit de boeken gerend. Echt ongelofelijk."

Jeroen van der Veer

Het contrast was enorm voor de achttienjarige Femke Bol uit Amersfoort. In het weekend behaalde ze de gouden medaille op het NK sprint op de 400 meter en op maandagochtend zat ze weer braaf in de collegebanken. Toch kwamen de beelden van afgelopen weekend nog wel enkele keren langs in haar gedachten op de Universiteit in Wageningen en dat zal vast nog vaak gaan gebeuren.

Afgelopen zaterdag moest Bol zich plaatsen voor de finale die de dag daarna gerend werd. Enigszins gespannen ging de atleet richting Apeldoorn, omdat ze wist dat een goed resultaat erin zat. Het weekend ervoor had ze namelijk het Nederlands Kampioenschap bij de junioren op haar naam gezet en nu was het tijd om te pieken bij de senioren.

ONTSPANNEN ,,Zaterdag moest ik een goed resultaat behalen om in de finale op de goede baan te beginnen", zegt ze maandagavond met een grote grijns. ,,Ik wist dat ik het in me had, maar ik moest het die zaterdag toch wel eventjes doen."
Ondanks dat ze zelf niet tevreden was over haar zaterdagrace, behaalde Bol wel een finaleplaats. Niet wetende dat deze erg veel zou veranderen aan haar status. ,,Ik had niets te verliezen. Ik was junior en deed mee bij de senioren. Daarom kon ik ook heel onbevangen naar de finale toeleven. Ik voelde dan ook totaal geen druk."

VLEUGELS Eenmaal aan de start kwamen toch wat gezonde spanningen om de hoek kijken, maar wie kon Bol iets maken? Ze had alle scenario's in haar hoofd zitten, was overal op voorbereid en had in de nacht ervoor de race in gedachten al meerdere keren gelopen. ,,Het plan was om zo snel als mogelijk te starten en dit pakte direct goed uit. Vervolgens is het zaak om op 98 procent te rennen, omdat je langzaam gaat verzuren."

Dat gebeurde zondagmiddag ook en na een flitsende start bleek Bol de vorm van haar leven te hebben. Toen ze 250 meter had gesprint, begon ze met aanzetten en haalde ze andere atleten in. ,,Ik zag ze steeds dichterbij komen en bij de 380 meter begon ik te beseffen dat dit een gouden race kon worden. Ik hoorde de stadionspeaker harder schreeuwen, het publiek maakte lawaai en ik kreeg daardoor vleugels."

RECORD Haar blik ging na de finish direct naar het scorebord en daar stond het echt. De Amersfoortse had een tijd van 53.24 gelopen en dit betekende niet alleen dat de Nederlandse titel was binnengesleept. ,,Ik had had ook record uit de boeken gelopen dat al 28 jaar op naam van een ander stond. Daarnaast rende ik ook gewoon een seconde van mijn persoonlijke record af en dat is op deze afstand echt heel veel. Kortom, het was echt een superrace."

VRIENDEN EN FAMILIE Direct doken cameraploegen en fotografen op haar, maar desondanks kon ze snel bij haar familie komen. ,,Bij een outdoor wedstrijd staan ze direct naast de baan, maar nu moest ik met mijn verzuurde benen trappen lopen om bij ze te komen", zegt ze met een lach. ,,Mooi dat ik even dat contactmomentje kon hebben."

Na de huldiging en verplichtingen ging Bol met een gouden medaille en een nieuw Nederlands record naar huis, waar ze opnieuw werd verrast. ,,Er waren allemaal vrienden en familie aanwezig. Er hing een spandoek en iedereen was super blij voor mij. Echt heel tof om mee te maken."

FLEXIBEL Ook haar broer was hierbij present. De persoon aan wie ze veel te danken heeft, legt ze maandagavond trots uit. ,,Doordat hij op atletiek ging, ben ik dat ook gaan doen. Ik ging namelijk wel eens met mijn ouders kijken en vond het leuk. Het leuke van dit weekend is ook dat ik zijn tijd op de 400 meter ook heb verbeterd en nu ben ik de snelste Bol op die afstand."
Inmiddels is Femke Bol van haar roze wolk af en gaat het gewone leventje weer verder. Colleges moeten weer worden gevolgd en ook het trainen om nieuwe doelen te realiseren is weer noodzakelijk. ,,Ik train in Arnhem en dat is in combinatie met mijn studie best zwaar. Toch helpt mijn opleiding mij waar nodig en zijn ze vrij flexibel."

Hierdoor kan Bol toewerken naar haar nieuwe doelen. Door afgelopen weekend heeft ze bevestigd wat anderen al die tijd al zeiden; ze kan enorm hard rennen. ,,Het indoorseizoen is nu afgelopen en we gaan weer naar buiten. Voor het EK onder de 20 heb ik mij al gekwalificeerd en daar wil ik mij opnieuw bewijzen", aldus Bol, die zaterdag 19 jaar wordt. ,,Verder kijk ik niet te ver vooruit. Ik wil mij gewoon elke training opnieuw verbeteren en dan zien we wel hoe ver ik het kan schoppen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie