Afbeelding
Charella Hulsbosch

Nieuwe Erven coacht jong urban talent

22 februari 2019 om 07:14 lokaal

AMERSFOORT Cultuurboerderij Nieuwe Erven en Amersfoorter Coen Witteveen slaan de handen ineen voor een Amersfoorts Urbanproject waarin rap, dans en theater allemaal aan bod komen. Witteveen: ,,Ik hoop dat de talenten die nu op hun zolderkamer zitten, straks bij ons laten zien wat ze kunnen."

Charella Hulsbosch

Nieuwe Erven ligt er op een doordeweekse ochtend rustig bij. Het is de stilte voor de storm, want in maart gaat daar een gloednieuw project van start. Het project 'Elevator' sluit volgens Hannah Ebbinge, directeur van Nieuwe Erven, perfect aan op waar Nieuwe Erven voor bedoeld is: ,,We gaan jong urban talent een podium bieden om zich te ontwikkelen."

URBAN LIFESTYLE Denk je aan urban, dan denk je aan hiphop, rap en R&B. Maar naast muziek horen daar ook dans en theater bij. De urban lifestyle is overgewaaid uit Amerika, waar het in de jaren zeventig helemaal booming is geworden. Vandaag de dag domineren Nederlandse hiphoppers de spotify-lijsten in ons land: de muziek is populairder dan ooit en vaak vergezeld van een clip waarin acteurs en dansers niet kunnen ontbreken.

Talent genoeg, maar er is ook veel onbekend talent. En juist daar moet nu verandering in komen. Mede-initiatiefnemer Coen Witteveen, je kent hem als de saxofonist van Typhoon, heeft bij de eerste ontmoeting met Hannah al gelijk tal van ideeën. ,,In Amersfoort mist nog een echt groot coachingstraject voor talenten in deze scene. Aan de hoeveelheid Nederlandse hiphoppers in die spotify-lijsten merk je dat het jongeren bezighoudt."

VAKCOACHES Het idee voor een traject waarbij een crew van een aantal jongeren gedurende een jaar om de twee weken samenkomt is dan al gauw geboren. Of je nu rapt, danst of acteert: voor iedereen is er plek. Leg een van de coaches in jouw vakgebied voor waar je mee geholpen wil worden en jullie gaan er samen aan werken. Voor wie ervan droomt de top te halen zoals Bizzey of Famke Louise, maar ook voor jongeren die gewoon willen doen wat ze leuk vinden en die niet per se het podium op hoeven. Witteveen: ,,Tijdens het traject leer je van onze coaches zoveel vaardigheden, die komen ook van pas in een andere sector."

DARIN G En het zijn niet de minste namen die het tweetal als coach heeft gestrikt. De jongeren werken namelijk samen met professionals op het gebied van muziek, theater en dans. Toetsenist Darin G, die samenwerkt met de Amersfoortse Diggy Dex, is een van de coaches die de talenten gaan begeleiden.

Omdat drie disciplines uiteindelijk weer samenkomen ontstaat het totaalplaatje. ,,Als je rapt ga je op een gegeven moment de studio in, maar bij een nummer hoort een clip", legt Witteveen uit, ,,Dan heb je dansers, acteurs, regisseur en vormgevers nodig, zo gaat het in het echte leven ook. Uiteraard wel vanuit een evenwaardige samenwerking. Geen enkele discipline staat boven de ander."

Niet iedereen hoeft uiteindelijk te gaan voor een carrière in de muziekindustrie, het is ook een zoektocht naar identiteit en vooral gewoon leuk om te doen. Ebbinge: ,,Misschien ontstaan er wel nieuwe vriendschappen of samenwerkingen waar dan weer muziek uit komt, die door heel Amersfoort doorklinkt."

Het traject start in maart en deelname is helemaal gratis. Aanmelden kan door een mail te sturen naar elevator@nieuweerven.nl.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie