Vathorst is voor veel Amersfoorters onbekend gebied, omgekeerd komen inwoners van Vathorst ook nauwelijks in andere wijken.
Vathorst is voor veel Amersfoorters onbekend gebied, omgekeerd komen inwoners van Vathorst ook nauwelijks in andere wijken. OVF

OVF richt blik op Vathorst: 'Amersfoort is méér dan de binnenstad'

21 februari 2019 om 11:08 lokaal

AMERSFOORT Het afgelopen jaar vierde de Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF) het 28ste lustrum. Dat ging gepaard met veel activiteiten en als resultaat een forse ledengroei. Die kwam echter vooral uit de oudere wijken. Reden voor het bestuur om speciale aandacht te schenken aan Amersfoort-Noord. Als eerste komt Vathorst aan de beurt.

Jan Carel van Dijk

Vathorst is voor veel oorspronkelijke Amersfoorters misschien wel het meest onbekend en omgekeerd komen bewoners van dit grote nieuwe stadsdeel ook niet zo gauw in de andere wijken.

Om die reden presenteert de OVF zich daar gedurende het komende jaar héél breed met lezingen, excursies en andere bijeenkomsten. Iedereen is welkom; een lidmaatschap van het OVF is niet nodig. Partners zijn daarbij onder andere Bibliotheek Eemland, Hart van Vathorst, 't Duysthuisje en het Vathorst College.

ETEN MET EEN REDEN In deze krant worden de activiteiten regelmatig aangekondigd. Twee daarvan zijn nu al te noemen: Op dinsdag 26 februari is er in Hart van Vathorst, Angelinapolder 3, van 18.00 tot 20.00 uur een gezamenlijke maaltijd met de titel 'Eten met een Reden'. Voor 15,00 euro wordt een driegangen diner geboden plus een lezing tussen de gangen door. Die presentatie is gewijd aan de historie van Vathorst. Spreker is Gerard Raven, in het dagelijkse leven conservator van Museum Flehite.

Gerard heeft verschillende interessante publicaties op zijn naam staan over Vathorst. Inschrijving is gezien het beperkte aantal plekken noodzakelijk via: OVF-Vathorst@outlook.com. Vragen kunnen eveneens via dit mailadres gesteld worden.

STREEKKENNER Op maandag 18 maart komt streekkenner Geurt Hilhorst in 't Duysthuisje, Bornberg 49, van 20.00 tot 22.00 uur vertellen hoe het ooit was en werd. De toegang is gratis en hier is in verband met de zaalcapaciteit aanmelding vereist bij 't Duysthuisje. Neem voor vragen contact op met:
OVF-Vathorst@outlook.com

MINI EXCURSIES De OVF had vorig jaar een aantal succesvolle mini-excursies naar plekken waar men normaal niet zo gauw kan komen. Die worden ook dit jaar weer georganiseerd, maar nu tevens in Vathorst. Zo staat er tegen de zomer een rondleiding onder deskundige leiding gepland bij fantasiekasteel
't Hammetje, ook wel Hammetjes Paradijs genoemd, aan de Domstraat ten noorden van het gekanaliseerde riviertje de Laak.

MULTIMEDIA In het najaar start een project samen met leerlingen uit de klassen 4 havo en 4-5 vwo van het Vathorst College om de geschiedenis van het stadsdeel multimediaal vast te leggen. Al met al is het totale programma bedoeld om te laten zien dat ook Vathorst een rijke historie kent.

Meer over de OVF: www.historisch-amersfoort.nl.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie