Onterecht angst bij MKB over alternatief financieren.

14 februari 2019 om 13:15 Nieuws Deel je nieuws

Uit een recent CBS Financieringsonderzoek blijkt dat banken nog altijd de grootste geldverstrekkers voor het MKB zijn, maar dat alternatieve financieringsbronnen hun opmars doorzetten. Voor ons bij SmartFunding is de weg naar deze alternatieve financiers logisch, maar voor de MKB-ondernemer blijkt het alternatieve financieringslandschap nog geen gemeengoed. Dit komt vooral door de onbekendheid en de hoge rentes die MKB-ondernemers verwachten te moeten betalen. In onze ogen is deze angst vaak onterecht.

De toekomst

Toegegeven, een bancaire financiering kan nog steeds, wat betreft rentes, de voordeligste optie zijn. We zien echter dat de bankensector steeds specifiekere kredietkeuzes maakt in hun portefeuilles. Of en hoe het MKB daaronder valt, zullen we pas met de tijd weten. Maar de kans dat een financieringsaanvraag wordt afgewezen, lijkt dus groter worden. Daarnaast is rente slechts een onderdeel van het financieringsvoorstel. Andere belangrijke criteria die een ondernemer mee moet nemen in zijn afweging zijn: de gevraagde zekerheden, looptijd, afsluitkosten, bereidstellingsprovisies en mogelijkheden tot vervroegd aflossen.

Vertrouwen van het MKB

De komende jaren verwachten wij een duidelijke transitie te zien van bancaire naar alternatieve financiering. Hiervoor zullen ook door adviseurs en alternatieve financiers nog een aantal stappen gezet moeten worden. ‘Stichting MKB Financiering’, een initiatief van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, is hier een goed voorbeeld van. Deze stichting is een onderdeel van een groter MKB-actieplan, waarmee het MKB geholpen gaat worden op het gebied van personeel, digitaliseren en dus ook financiering. In de stichting bundelen een groep alternatieve financiers, waaronder Boozt24, Collin Crowdfund, Fund IQ, Spotcap en Voldaan, hun krachten met als doel de alternatieve financieringsmogelijkheden voor het MKB te verbeteren. Een goede ontwikkeling en een mooie stap om MKB’ers meer vertrouwen te geven met betrekking tot alternatief financieren.

SmartFunding ondersteunt ondernemers in het maken van de juiste beslissingen en treedt hierbij op als een trusted advisor. Aangezien Peter Rietman heeft jarenlang aan beide kanten van de tafel heeft gezeten, is hij goed in staat om een brugfunctie tussen de ondernemer en de financier te vervullen. Meer info: p.rietman@smartfunding.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie