Afbeelding
Illustratie INBO

Verbouwing Kamp Amersfoort gaat van start

14 februari 2019 om 13:06 lokaal

AMERSFOORT Kamp Amersfoort gaat grootschalig verbouwen. ,,De aannemer is geselecteerd en het meeste geld is binnen", meldt het Kamp in een persbericht.

De directeur van Kamp Amersfoort, de architect en de bouwer verrichten vrijdagmiddag om 12.00 uur de officiële aftrap van de verbouwing. Ze heffen in aanwezigheid van de burgemeesters van Leusden en Amersfoort en honderd andere genodigden het glas. ,,We zijn bijzonder verheugd dat we na jaren voorbereiding de uitbreiding er nu echt gaat komen'', stelt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,Het is van groot belang dat we meer ruimte krijgen voor het vertellen van de verhalen van de gevangenen, voor tentoonstellingen, educatie en bezinning.''

Op de binnenplaats wordt een ondergrondse ruimte van ongeveer 800 m2 gemaakt. Zowel de verhalen van gevangenen als van daders en omstanders worden uitgelicht. Er is plaats voor een tijdelijke tentoonstelling. In de reflectieruimte worden bezoekers bewust gemaakt van hun eigen gedrag en de verantwoordelijkheid voor hun eigen keuzes. De binnenplaats maakt straks duidelijk wat voor plek Kamp Amersfoort was. Voetstappen in het plaveisel verbeelden het dagelijkse appèl van destijds.

De uitbreiding kost ongeveer 5,5 miljoen euro. De plannen zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van het Vfonds, de Nationale Postcodeloterij, het ministerie van VWS, de provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort en Leusden en verschillende andere fondsen. De komende maand wordt het terrein bouwklaar gemaakt. Vermoedelijk gaat eind maart de schop in de grond. De uitbreiding moet klaar zijn in het voorjaar van 2020, 75 jaar na de overdracht van het gevangenenkamp aan het Rode Kruis.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie