Afbeelding
Dennis van Ommeren

Bewoners ontvluchten Amersfoortse probleemflat

14 februari 2019 om 07:40 lokaal

AMERSFOORT Voor een groep bewoners van een appartementencomplex aan de Paladijnenweg in Amersfoort is de maat vol, meldt RTV Utrecht. Ze hebben naar eigen zeggen al ruim twee jaar last van verwarde buren die dag en nacht voor overlast zorgen. Twee maanden geleden escaleerde de situatie toen een bewoner brand stichtte in zijn eigen huis. Woningcorporatie Portaal en gemeente beloofden oplossingen, maar volgens bewoners is er nog steeds niets veranderd. Sommigen hebben besloten te verhuizen omdat ze de situatie niet langer aan kunnen.

Dennis van Ommeren/RTV Utrecht

,,Vooral als ik alleen thuis ben, dan overheerst bij mij de angst. Dan doe ik geen deuren meer open en blijf ik strak op m'n balkonnetje en ga ik niet meer naar buiten. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld." Het is één van de reacties die we van bewoners krijgen als we hen vragen hoe de situatie bij hen aan de Paladijnenweg nu is. 

Ze willen anoniem blijven omdat ze bang zijn dat overlastgevende buren zich tot hen richten. ,,Of we verschil merken ten opzichte van twee maanden geleden? Nee. Wij horen of zien helemaal geen verbeteringen."

BRAND Eind december bereikte de overlast in het appartementencomplex z'n climax. Nadat een bewoner zijn eigen huis in brand zette, was de maat voor de anderen vol. Een bezoek van burgemeester Bolsius grepen ze met beide handen aan om hem duidelijk te maken dat er iets moest veranderen. 

Woningcorporatie Portaal liet al snel weten dat de klachten van de bewoners terecht zijn en dat ze achter de schermen hard werken aan een oplossing. Maar volgens de bezorgde bewoners lijkt die oplossing verder weg dan ooit. De overlast zou volgens sommigen zelfs zijn toegenomen; als tegenreactie, omdat de bewoners het probleem hebben aangekaart in de media. Portaal communiceert ook helemaal niet met ons. We horen en zien niets!"

Vertrouwen in een oplossing hebben de bewoners eigenlijk al jaren niet. Ook in de afgelopen periode, waarin Portaal aangaf aan een oplossing te werken, veranderde daar niets aan. ,,Op zich hebben ze inmiddels al ruim twee jaar de tijd. Die schermen van Portaal moeten enorm zijn, want dat roepen ze al jaren: 'achter de schermen zijn we bezig.' Wij horen of zien daar niets van. Ze communiceren ook helemaal niet met ons."

FORS INGEZET Portaal ontkent dit. In een gezamenlijke, schriftelijke reactie laten de woningcorporatie én de gemeente Amersfoort weten dat ze alle signalen zeer serieus nemen en dat ze daarover uiteraard in gesprek blijven met de bewoners en alle betrokken instanties. 

Ook ontkennen Portaal en de gemeente dat ze niets aan de problemen doen. In plaats daarvan zou de afgelopen periode zelfs 'fors ingezet' zijn op de adressen die overlast veroorzaken. ,,Door persoonsgerichte aanpak, het uitplaatsen van mensen (via de rechter), mensen een andere woning aanbieden, mensen tijdelijk elders huisvesten, faciliteren te verhuizen."

,,Dit heeft inmiddels op vijf adressen tot verandering geleid. Daarbij kunnen wij niet altijd afdwingen dat er wordt ingegaan op het aanbod dat wij voorleggen. Het komt voor dat een passend woning aanbod wordt geweigerd. De corporatie werkt daarnaast aan dossieropbouw van de overlastadressen, voert gesprekken met overlastveroorzakers en geeft waarschuwingen af."

Om op korte termijn de rust te doen laten terugkeren in het appartementencomplex is extra toezicht ingezet. Zo is te lezen in de opgestelde reactie. Ook zijn er op verzoek van bewoners camera's opgehangen en zijn er vrijwel dagelijks medewerkers van Portaal in het gebouw aanwezig. Dit laatste wordt door bewoners stellig ontkend. Wat ik tegen Portaal wil zeggen? Kom hier eens een paar maanden wonen!"

VERHUIZEN Een aantal bewoners kiest ervoor om niet langer af te wachten. Ze zijn de overlast en dreigende sfeer meer dan zat en kiezen ervoor om te verhuizen. Dat zorgt voor dubbel gevoelens. ,,Aan de ene kant ben ik natuurlijk hartstikke blij omdat ik hier weg kan. Maar aan de andere kant laat ik een groep achter die voor mij heel dierbaar is. En ik heb niet het idee dat zij op dit moment honderd procent veilig zijn. Dat doet me heel veel zeer."

Er zijn ook bewoners die zeggen dat ze willen verhuizen, maar niet de middelen hebben. Zij moeten dus blijven en hopen dat woningcorporatie Portaal hen eindelijk eens serieus gaat nemen: ,,Ik zou zeggen: kom hier eens een paar maanden wonen en ga eens even kijken hoe het voelt en wat je allemaal meemaakt. Dan begrijpen jullie misschien waarom wij reageren zoals we reageren."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie