Afbeelding
BDU

Gemeente wil schulden bundelen tegen stress

12 februari 2019 om 19:37 lokaal

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort zet zich in voor burgers die in de schulden zitten. Daarbij wordt vooral gedacht aan het verminderen van stress door het hen zo makkelijk mogelijk te maken. Thans heeft menigeen nog te maken met meerdere schuldeisers en meerdere loketten. 

Jeroen de Valk

Het college pleit voor een 'integrale aanpak' in een voorstel aan de raad. Eén van de uitgangspunten is: álle schulden worden afgekocht en gebundeld in één schuld bij Stadring51 of een nog op te richten instantie.

De hulpverlening moet ook 'laagdrempeliger' worden door samenwerking van de juridische hulpverlener Stadsring51, de wijkteams en de zorgkoepel Indebuurt033. De kosten van de schuldsaneringen bedragen naar verwachting enkele tonnen per jaar. Het raadsvoorstel spreekt van een 'Amersfoorts herstructureringsfonds' dat nog niet elders in Nederland bestaat.

In een toelichting meldt Cees van Eijk, wethouder Werk en Inkomen, dat de economische crisis nog voor veel mensen 'nadreunt'. ,,Het herstel van de economie is niet voor iedereen voelbaar. Naar schatting achttien procent van de Nederlandse huishoudens - tienduizend huishoudens in Amersfoort - kampt met problematische schulden.''

RUST EN OVERZICHT Schulden veroorzaken stress, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, en vervolgens wordt die stress op zich weer een extra probleem; die 'vermindert het vermogen om in actie te komen en problemen op te lossen'. De gemeente kiest dus voor een dienstverlening die stress vermindert door iemands schulden te bundelen bij één instantie en hem of haar zoveel mogelijk te bedienen via één loket. ,,Dit schept rust en overzicht voor de schuldenaar.''

De schuldeisers krijgen ook 'rust en overzicht', aangezien ze vlot het overeengekomen bedrag krijgen uitgekeerd. Snelle duidelijkheid en eenmalige uitbetaling zouden voor menige schuldeiser de voorkeur hebben boven 'een aantal jaar wachten voor misschien een paar euro's meer'.

Het beleidsplan 'Hulp die doorwerkt / 2019 - 2022' prijst met grote nadruk het Geldloket, dat zich inspant om schuldproblemen in een vroeg stadium te signaleren. Er worden bovendien 'budgetcursussen' gegeven. In 2016, met de komst van zorgkoepel Indebuurt033,  stond het voortbestaan van het Geldloket nog op het spel. Volgens het rapport staat het nut van het Geldloket anno 2019 absoluut 'niet ter discussie'. De gemeenteraad  bespreekt het plan nog deze maand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie