Afbeelding
Jeroen van der Veer

'Overal op de Koninklijke route zie je de toren'

13 februari 2019 om 11:20 nieuws/koningsdag Koningsdag 2019 in Amersfoort

AMERSFOORT Op een ijskoude ochtend zet stadsgids Wim de Koeijer zijn fiets neer bij de Mariënhof in Amersfoort en direct gaat zijn blik naar de Onze Lieve Vrouwetoren. Op 27 april zal de koninklijke familie dit ook ongetwijfeld doen en daarom denkt de 71-jarige dat de organisatie heeft gekozen voor dit startpunt van de route. ,,Overal waar je de route loopt, zie je de toren. Dit moet wel een bewuste keuze zijn geweest."

Jeroen van der Veer

De stadsgids van Gilde Amersfoort wrijft eens in zijn handen en zet vol enthousiasme de eerste stappen richting de Stadsring. De route die de familie op de verjaardag van koning Willem-Alexander gaat lopen, zal deze ochtend ook door De Koeijer worden bewandeld. ,,Kijk", zegt hij opeens. ,,Als je daar rechts kijkt, zie je daar de oude woning van Johan Van Oldenbarnevelt."

DE KEI Het huis is een van de parels die de binnenstad van Amersfoort rijk is. Het gedeelte van Mariënhof naar de Varkensmarkt vindt hij echter niet het mooiste stukje om aan de familie te laten zien. ,,De Muurhuizen zie je nu van de achterkant. Best zonde, want dat is echt typisch Amersfoort. Wist je dat die huizen zijn gebouwd op het fundament van eerste stadsmuur? Zullen ze op televisie vast benoemen."

Eenmaal op de Varkensmarkt begint de enthousiaste stadsgids te glunderen. ,,Op dit plein is de grote kei begraven. Everard Meyster sleepte de zwerfkei vanaf de Utrechtse Heuvelrug hierheen. Maar de bevolking schaamde zich voor dat ding en begroef hem. Gelukkig is hij opgegraven en staat hij nu aan de Arnhemsestraat. Hier danken wij de naam 'Keientrekkers' aan."

BEELDJE IN DE OBSERVANT Via de Langestraat gaat de route door de Krankeledenstraat. Een smal straatje, met een rijke geschiedenis. Uiteindelijk komt deze uit op het Lieve Vrouweplein. ,,Het Mariabeeldje uit 1444 werd in de Onze-Lieve-Vrouwekapel ondergebracht", aldus De Koeijer. ,,Uiteindelijk werd het uitgebreid tot een kerk. Naast de kerk kwam de Onze Lieve Vrouwetoren en toen de kerk in handen kwam van gereformeerden, werd het gebruikt als opslagruimte voor munitie. Deze verdween, maar de toren bleef bestaan."

Er valt nog veel meer over te vertellen, maar de stadsgids van Gilde Amersfoort stapt door. Over het bruggetje, langs de gracht. ,,Hier kan ik weinig over vertellen", zegt hij eerlijk. ,,Alleen dat je bij de Bolle Brug nog een pomp ziet die gebruikt is voor het bierbrouwen. Er stroomt nog altijd water uit."

Als De Koeijer op het Stadhuisplein is, loopt hij een van de pandjes naar binnen. ,,In de Observant zie je de binnentuin van het oude klooster. Dat beeldje daar, die lijkt heel erg veel op Koningin Wilhelmina. Het verhaal gaat dat Beatrix deze heeft gemaakt. Ik denk dan ook dat de familie hier wel even naar toe komt."

KEUZES Een half uur later staat de 71-jarige bij De Koppelpoort en daar geniet hij zichtbaar. Ondanks dat hij al 15 jaar stadsgids is, blijft hij zich verbazen over de mooiheid van het gebouw. ,,Het is de parel van Amersfoort", zegt de inwoner van de stad hardop. ,,Iedereen die de stad bezoekt, komt hier kijken."

De route gaat door naar het Eemplein, waar de koninklijke familie het eindfeest ervaart en later in de auto zal stappen om te vertrekken. ,,Het Eemplein is een stukje 'nieuw Amersfoort'. Goed dat ze dat ook laten zien. Ja, de route vind ik wel mooi. Ik ben er van overtuigd dat Amersfoort mooi in beeld komt. Natuurlijk heeft de stad nog veel meer mooie plekjes en verborgen pareltjes, neem bijvoorbeeld de Havik. Maar goed, er moesten keuzes gemaakt worden en met deze route krijgt de kijker een mooi beeld van de stad."

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie