Agenten en demonstranten bij start bomenkap nieuwe rondweg

11 februari 2019 om 09:45 lokaal

AMERSFOORT Een tiental Amersfoorters voerde maandagochtend bij Leerhotel Het Klooster actie om de bomenkap te voorkomen voor de aanleg van de westelijke ontsluiting in Amersfoort. Enkele van hen ketende zichzelf vast aan een boom en een paar agenten en handhavers waren ter plaatse om alles in goede banen te leiden. Er werd vredig geprotesteerd.

Er stond een grote kraan om de bomen mee om te zagen en ook wethouder Buijtelaar was aanwezig. De SP Amersfoort riep 'alle strijdbare mensen, die ons mooie bos willen behouden, op om te komen.' Ook leden van de Partij voor de Dieren waren aanwezig om te demonstreren. De SP gaat aangifte doen van de bomenkap omdat, zoals volgens de wet verplicht is, kort voor de kap geen controle is geweest of er vogels zijn begonnen met broeden in deze bomen. Ook was er geen specialist aanwezig om dit te controleren. Volgens de SP overtreedt de gemeente Amersfoort hiermee de wet.

Maandag 4 februari bepaalde de voorzieningenrechter nog dat de kap moest worden uitgesteld tot de behandeling van de rechtszaak. Omwonenden en stichtingen hadden de rechtbank om een voorlopige voorziening gevraagd, een spoedprocedure in het bestuursrecht. Vrijdag 8 februari bleek dat de gemeente toch mag starten met de bomenkap. 

In het kader van een onderzoek voor de aanleg van de westelijke rondweg wil de gemeente Amersfoort ruim 1.500 bomen kappen. De gemeente wil op de kortst mogelijke termijn starten met het kappen van de bomen om dit nog voor het broedseizoen af te ronden.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie