Gemeente Amersfoort
Gemeente Amersfoort De geplande wijk Bovenduist.

Wijk 'Bovenduist': drieduizend woningen en bedrijventerrein

5 februari 2019 om 20:42 lokaal

AMERSFOORT Wethouder Hans Buijtelaar wil vaart maken met de bouw van een nieuwe wijk: Bovenduist. Hier is ruimte voor maximaal drieduizend woningen en een bedrijventerrein met de grootte van vijftien á twintig voetbalvelden. De wijk - die aanvankelijk Vathorst-West werd genoemd - is gepland in het uiterste noorden van de stad, tussen Vathorst en Nieuwland. 

Jeroen de Valk 

Op woensdagavond 20 februari, zo laat het college weten aan de gemeenteraad, vindt een informatieve avond plaats in Vathorst. De plannenmakers willen dan - in het I-Centrum, Veenslagen 2, vanaf 19.00 uur - tekst en uitleg geven en in gesprek gaan met omwonenden en andere belangstellenden.

Na veel mitsen en maren kreeg wethouder Hans Buijtelaar in 2017 toestemming van de raad om voor een kwart miljoen een 'verkenning' te laten uitvoeren in samenwerking met Vathorst Beheer, eigenaar van het grootste deel van de grond. Dit onderzoek is afgerond en inmiddels is ook besloten dat een derde van de woningen zal worden gebouwd voor de sociale huur.

De eerste plannen voor de wijk Vathorst-West dateren al van 2007. Daarna kwam echter de economische crisis. Bordjes met 'Te Koop' regen zich aaneen in Vathorst, hele straten leken onverkoopbaar. Toen de economie weer opkrabbelde, waren de plannen van destijds niet actueel meer.

VUILSTORT Ook bleek de gemeenteraad na dit alles niet eensgezind te zijn; zo maakten oppositieleden bezwaar tegen het volbouwen van wat nu nog groen gebied is.  En wat moest de raad denken van het vuilstortbedrijf Smink, dat aan de rand van de wijk is gelegen?

De gemeente hoorde eveneens kritische geluiden van bewoners van de Zevenhuizerstraat en de gemeente Bunschoten, waarin een deel van de ontsluitingsweg komt te liggen. Het burgerinitiatief SGLA (Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort) wil het groen behouden en wees er op dat de huizenverkoop kan tegenvallen als de economie weer inzakt of nieuwbouwwijken elders in het land voor concurrentie zorgen.

Buijtelaar benadrukte steeds dat de vraag om woningen onveranderd groot is, en dat die woningen toch érgens moeten komen. Amersfoort lijkt Bovenduist harder dan ooit nodig te hebben nu de bestaande wijken volgebouwd raken en ontwerpen voor grond-besparende hoogbouw steevast stuiten op protest van omwonenden. Volgens de wethouder is ook de omstreden ontsluitingsweg broodnodig: voor Vathorst als geheel en voor de bereikbaarheid van knooppunt Hoevelaken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie