SP: gemeente moet bewindvoering bij schulden uitvoeren

4 februari 2019 om 13:21 lokaal

AMERSFOORT De SP wil dat de gemeente Amersfoort zelf de bewindvoering bij (dreigende) schulden uit gaat voeren. De SP fractie zal hiervoor dinsdag een voorstel presenteren tijdens de behandeling van het nieuwe Beleidsplan Integrale Schuldhulpverlening in de ronde.

De fractie vindt dat het zelf uitvoeren van de bewindvoering al onderdeel had moeten zijn van dit beleidsplan, en dat het college veel te traag optreedt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft immers al toestemming gegeven aan gemeenten om zelf de bewindvoering ter handen te nemen, en er is daarom geen reden om hiermee nog langer te wachten. Indien mensen niet in staat zijn om zelfstandig hun financiën te beheersen, kunnen zij onder beschermingsbewind geplaatst worden. Dit middel wordt vaak ingezet bij (dreigende) schulden. Veelal wordt de bewindvoering uitgevoerd door commerciële bedrijven, die er niet altijd een eigen belang bij hebben dat hun cliënt zo snel mogelijk weer uitstroomt uit het beschermingsbewind. De praktijk in Amersfoort is dan ook dat de uitstroom laag is, net als in de rest van Nederland.

Omdat Amersfoort de bewindvoering veelal vergoedt vanuit de bijzondere bijstand en steeds meer mensen onder beschermingsbewind geplaatst wordt, stijgen de kosten. SP fractievoorzitter Marijke Jongerman: ,,Er zijn ook veel goede bedrijven die echt hun best doen, maar deze financiële prikkel zorgt er helaas ook voor dat er 'cowboys' actief zijn in de markt voor bewindvoering."

Nadat eerder de gemeente Deventer nog is teruggefloten door de ACM vanwege oneerlijke concurrentie, heeft de gemeente Groningen hier nu een oplossing voor gevonden door de bewindvoering eerst als economische activiteit van algemeen nut te benoemen. ,,In Groningen kunnen mensen nog steeds kiezen voor een commerciële bewindvoerder, maar ook voor een bewindvoerder die door de gemeente zelf aan wordt geleverd", zegt Jongerman.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie