Club Extra: plezier in bewegen.
Club Extra: plezier in bewegen. Rodney Kersten

Club Extra nu ook in Vathorst.

4 februari 2019 om 11:03 Sport/sport Deel je nieuws

In Amersfoort is een team Buurtsportcoaches actief om zoveel mogelijk inwoners in beweging te brengen. Zij doen dit in opdracht van de gemeente Amersfoort, met extra aandacht voor inwoners voor wie sport en bewegen vanwege allerlei problemen niet vanzelfsprekend is. De kinderen met een motorische achterstand vormen zo’n groep. Vanaf 5 maart start Club Extra ook in Vathorst. Het wordt de 8e groep in Amersfoort.

Club Extra bestaat al bijna 20 jaar. De reden voor de start was het groeiende aantal kinderen met een motorische achterstand. Uit onderzoek bleek dat deze kinderen vanwege die achterstand moeite hadden om aansluiting te vinden bij een sportvereniging. Via bewegingslessen, verzorgd door gespecialiseerde vakleerkrachten, werd deze achterstand verkleind. De kinderen kregen weer plezier in bewegen en voelden zich veilig genoeg om aan te kloppen bij een sportvereniging. Zo fungeert Club Extra al jarenlang succesvol als tussenstation richting de sportverenigingen voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

In Amersfoort coördineert Buurtsportcoach Sjamana Wijsmuller alle beweegactiviteiten voor inwoners met een beperking. Daarnaast is ze ook Consulent Aangepast Sporten voor de regio Eemland. “Tegenwoordig spreken we steeds vaker over ‘passend sportaanbod’, omdat we zoveel mogelijk bestaande activiteiten passend willen maken voor iedereen. Geen aparte groepjes, maar vooral aansluiten bij sportverenigingen en bestaande activiteiten.” Club Extra is wel een bijzondere interventie voor Wijsmuller. “Toen ik vroeger als gymdocent voor de klas stond, zag ik veel kinderen die extra aandacht nodig hadden. Tegelijkertijd wist je dat die kinderen niet zo snel op een sportvereniging zouden gaan. Bij Club Extra leer je niet alleen veel, je ervaart ook weer plezier en beleeft succeservaringen. Dat is erg belangrijk.”

De meeste deelnemers worden doorverwezen via de kinderfysiotherapeuten. “Na een reeks behandelingen moeten de kinderen eigenlijk in beweging blijven. En liefst niet individueel, maar in een groepje. En als je vervolgens klaar bent voor de stap naar de vereniging, dan helpen we je daarbij

Wat : Club Extra wordt wekelijks gegeven in Kruiskamp, Soesterkwartier en Amersfoort-Zuid.

Nieuw: per 5 maart ook iedere dinsdag in Sporthal de Bron in Vathorst (16.00 – 17.00)

Kosten:  € 95,- per schooljaar.

Voor wie:            Kinderen van 4 t/m 12 jaar

Informatie:        Buurtsportcoach@sro.nl

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie