IGK in gesprek met veteranen
IGK in gesprek met veteranen Mel van Ommen Kloeke

Bijzondere bijeenkomst Veteranen Amersfoort

31 januari 2019 om 23:18 lokaal Deel je nieuws

Woensdagavond 30 januari kwam traditiegetrouw een groot aantal Amersfoortse veteranen bijeen in “hun veteranen café”, Eetcafé ’t Draeckje van Jan en Rini Gerritse in de Hellestraat.

Deze keer betrof het een bijzondere bijeenkomst omdat zij als bijzondere gasten burgemeester Lucas Bolsius en de Inspecteur Generaal Krijgsmacht, tevens Inspecteur der Veteranen, luitenant-generaal Hans van Griensven verwelkomden.

Jan en Rini Gerritse stellen hun Eetcafé ’t Draeckje al ruim 8 jaar geheel belangeloos ter beschikking aan de Amersfoortse veteranen, om in een ongedwongen, huiselijke, sfeer elkaar te ontmoeten, een veteranenmenu te eten, te kletsen en een drankje te drinken. Hier kunnen veteranen elkaar ontmoeten, waar nodig steun bij elkaar vinden, en (sterke) “verhalen-uit-de-oude-doos” vertellen. De veteranen hebben gediend in Libanon, Bosnië, Afghanistan, Mali en diverse andere uitzendgebieden. Twee van hen zijn momenteel ook lid van de Amersfoortse gemeenteraad.

Burgemeester Bolsius benadrukte deze avond nog eens de banden die Amersfoort heeft met Defensie, de jaarlijkse Veteranendag Amersfoort-Leusden en vertelde anekdotes oer zijn eigen “veteranentijd” als burgerhulpverlener bij een humanitaire actie. Generaal van Griensven onderstreepte zijn rol als “ombudsman” voor de veteranen en herinnerde iedereen er aan dat de Veteranenwet bepaalt dat de Nederlandse samenleving erkenning en waardering verschuldigd is aan onze veteranen. Geanimeerde gesprekken volgden na deze officiële woorden, waarna de laatste veteranen pas laat op de avond huiswaarts gingen.

Veteranencafe Amersfoort: iedere laatste woensdagavond van de maand in eetcafé ’t Draeckje. Wees welkom !

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie