Een deel van de hardware dat straks in en baan om de aarde wordt gebracht.
Een deel van de hardware dat straks in en baan om de aarde wordt gebracht. Arjan Klaver

Klimaat centraal tijdens MeetKoppel

1 februari 2019 om 10:22 lokaal

AMERSFOORT De wintersessie van Koppelting bij de WAR, dat afgelopen weekend voor en door mensen die nauw betrokken zijn bij 'Meet je stad' is georganiseerd, stond bol van wetenswaardigheden, workshops en lezingen. Opmerkelijk was dat ook in diverse Europese landen, waaronder Noorwegen, een dergelijk publieke particuliere samenwerking is tussen gemeente en haar inwoners om 'Meet je stad' verder uit te rollen. Maar er waren meer wetenswaardigheden.

Arjan Klaver

Eén van de eyecatchers was de lezing van Thomas Telkamp. Als een van de drijvende krachten achter het Amersfoorste meetproject, vertelde hij op de slotdag van Koppelting dat de mogelijkheden er zijn om de bakens van dit project te verzetten. Hij wil zich de komende tijd richten om de grenzen van Meet je stad te verleggen naar ontwikkelingslanden. „Denk aan regen- en temperatuurmeting waarmee de waterhuishouding voorspeld kan worden", aldus Telkamp die veel kennis heeft op het gebied van ICT en natuurkunde.

„We zijn vanaf 2014 met dit project bezig in Amersfoort. Dankzij de samenwerking tussen de gemeente Amersfoort, Coöperatieve Universiteit Amersfoort en later ook het Waterschap Vallei en Veluwe, zijn nu her en der in de stad meer dan honderd meetkastjes actief die 24/7 een vracht aan weermetingen verzamelen. Maar we kunnen meer. We hebben in de afgelopen periode behoorlijk gepuzzeld om een dergelijk meetproject in ontwikkelingslanden mogelijk te maken. Zo heb je bijvoorbeeld in Afrika tal van meetpunten nodig op locaties waar geen radiosignalen zijn. Dit is geen onmogelijke zaak als een satelliet de meetgegevens opvangt en doorseint naar een centrale computer die meetgegevens opslaat en voor alle geïnteresseerden zichtbaar maakt. Zo gaat ten slotte 'Meet je stad' ook met haar gegevens om. Samen met een Amerikaans bedrijf kwamen we in contact met de European Space Agency (ESA). Met een simpel chipje van een paar euro kun je een radioverbinding met een satelliet leggen. Dat is alles. Via een subsidie van de ESA satelliet en enkele financiers hebben we samen met een expert uit de ruimtevaartindustrie een compacte satelliet gebouwd om deze signalen op te vangen", aldus Telkamp.

RONDJE PLANEET Uit een soort viskoffer pakt Telkamp een deel van de hardware die straks uiteindelijk het doordachte interieur van de satelliet zal vormen. Het is kubusvormig frame met printplaten en draadjes. 'Onze satelliet is niet groter dan 10 x 10 x 30 cm. Alle zijden zijn straks bedekt met zonnecollectoren. In maart wordt onze satelliet met een raket, die in India wordt gelanceerd, in een baan om de aarde gebracht. Op vijfhonderd kilometer hoogte heeft hij in 1,5 uur een rondje om onze planeet afgelegd. Straks zetten we in Afrika de meetkastjes uit die we kennen van 'Meet je stad'. Alleen zijn de meetkastjes voorzien van een batterij en een andere antenne om de verbinding te leggen met de satelliet. Kijk, regen- en temperatuurmeting waarmee de waterhuishouding voorspeld kan worden, is nuttig voor Afrikaanse agrariërs. Maar we kunnen ook dergelijke metingen verrichten in Australië en Azië. Via de ruimte hebben we grenzeloos meer mogelijkheden."

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie