Afbeelding
Marisa Elisa Photography

VaderCafé XL biedt steun

1 februari 2019 om 07:18 lokaal

AMERSFOORT Het vaderschap kan één van de mooiste dingen in het leven zijn, maar ook erg zwaar. Mede daarom heeft Patrick Timmermans drie jaar geleden het 'Vadercafé' opgericht en strijkt daarmee nu ook neer in Amersfoort. ,,Mannen doen vaak heel macho, maar het vaderschap is nou eenmaal ingewikkeld."

Jeroen van der Veer

Zelf is de inwoner van Soest vader van twee kinderen; een zoon van acht en een dochter van drie. Timmermans en zijn toenmalige partner gingen uit elkaar en toen zat hij soms best even met zijn handen in het haar. Hoe nu om te gaan met het vaderschap? De vraag werd deels beantwoord, maar er ontplooide zich wel een nieuw concept: het Vadercafé waarbij vaders over hun rol als opvoeder kunnen spreken.

VERANDERING Het idee werd concreet en de 43-jarige Timmermans begon met organiseren. Inmiddels zijn er al meerdere Vadercafés geweest en op zondag 3 februari heeft Amersfoort een primeur. Dan verzorgt hij een Vadercafé XL om te spreken over alle ervaringen rondom het vaderschap. ,,Natuurlijk kunnen mannen hier ook over praten tijdens een avondje bier drinken in de kroeg, maar die gesprekken zijn vaak oppervlakkig. Ik wil echt de diepte met ze in. Bij ons kan iedereen zeggen en denken wat hij wil en is eigenlijk niets raar."

Het is nodig, vindt Timmermans. Een plek waar mannen hun hart kunnen luchten over het vaderschap. ,,Toen ik tips en trucs zocht, vond ik een boekje 'help mijn vrouw is zwanger'. Het was op een lollige manier geschreven, maar nergens vond ik serieuze informatie. Daar wil ik op deze manier verandering in brengen."

VERTROUWEN Tijdens de avonden kunnen de aanwezigen met elkaar praten, maar kunnen deelnemers ook het podium pakken en hun zegje doen. ,,Ik heb de meest mooie en heftige verhalen gehoord. Over vechtscheidingen, over het vraagstuk of die persoon wel een goede vader was en bijvoorbeeld over de eenzaamheid van het vaderschap. Door je hart te luchten bij mannen die mogelijk hetzelfde ervaren, deel je lief en leed. Dat verbindt en met z'n allen leren we ervan. Dat is toch schitterend?"

OVER DE STREEP Normaal gesproken houdt Timmermans sessies van twee uur, maar bij de XL-editie kunnen vaders op zondag 3 februari van 13.00 uur tot 17.30 uur in enJOY in de Birkstraat sparren over het opvoeden van kinderen. Hierbij maakt de organisator ook gebruik van een bekend programma. ,,Eén van de onderdelen is het element 'over de streep'. Ik zeg dan bijvoorbeeld: 'stap over de streep als je vindt dat je als vader faalt.' Op zo'n manier zien anderen dat ze niet alleen staan aan die kant van de streep, wat er voor zorgt dat er meer vertrouwen komt in een goed gesprek. Daar gaan we dan vervolgens verder op door."

Het Vadercafé XL zal een bijeenkomst worden met een lach en mogelijk een traan, beseft ook Timmermans. ,,Maar uiteindelijk gaat het erom dat er over gesproken wordt en dat we elkaar kunnen helpen. Is dat gebeurd, dan kan je spreken over een geslaagde bijeenkomst."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie