Anita Koller-Voskuilen: ,,Als je zoveel jaren, week in, week uit, naast elkaar staat op het koor, heb je steun aan elkaar.”
Anita Koller-Voskuilen: ,,Als je zoveel jaren, week in, week uit, naast elkaar staat op het koor, heb je steun aan elkaar.” Theo Keizer

Martinuskoor viert eeuwfeest

27 januari 2019 om 08:26 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Al eeuwen vormt koorzang een belangrijk onderdeel van de katholieke liturgie. Kerken, kloosters en abdijen hadden en hebben één of meerdere koren, waarvan mannen en vrouwen al vele jaren lid zijn. Het Sint Martinuskoor in Hoogland, dat dit jaar zijn eeuwfeest viert, doet in die traditie mee.

Ans Bruins

De oudst bewaarde notulen uit 1920 waren voor het bestuur van het Sint Martinuskoor aanleiding om in 2019 allerlei activiteiten te organiseren in het kader van het honderdjarig bestaan. Het huidige koor bestaat uit veertien mannen (inclusief de dirigent) en 23 vrouwen, onder wie de organist. Anita Koller-Voskuilen (72), al meer dan vijfenvijftig jaar lid, herinnert zich hoe in 1975 het 'meisjeskoor', Cantabilé, waarin zij toen zong, samenging met het Sint Martinusherenkoor. Bij de fusie werd bepaald dat het bestuur altijd uit twee mannen en twee vrouwen bestaat. Bij het staken van de stemmen beslist de dirigent.

Iedere week gaan de koorleden de 33 treden tellende stenen wenteltrap op naar de hoge koorzolder van de kerk. Daar repeteert men op donderdagavond en het is ook de plek bij de zondagse viering.

Bertus van Beers (80) beleeft eveneens al meer dan vijftig jaar plezier aan het zingen als tenor in dit koor. Toen hij nog een boerderij had, ging hij tussen alle werkzaamheden door naar de kerk om te zingen bij een uitvaart. Tegen zijn vrouw zei hij soms: ,,Houd jij die ene koe in de gaten?"

Het Sint Martinuskoor zingt het traditionele eenstemmige gregoriaans, maar veel vaker meerstemmig en dan met vier partijen. Zowel Koller als Van Beers zingt graag de Krönungsmesse van Mozart. ,,Het Requiem van Fauré, vooral het Pie Jesu, ontroert mij steeds weer", zegt Van Beers. ,,Ik krijg zinderende energie van het Laudate Dominum van Mozart", lacht Koller.

Beiden waarderen de inzet van velen voor het koor, in het bijzonder roemen zij dirigent Ronald de Haan. Over de onderlinge vriendschap zegt Koller: ,,Als je zoveel jaren, week in, week uit, naast elkaar staat op het koor, heb je steun aan elkaar. En niet alleen bij het zingen."

ZANGWORKSHOP Op 9 februari zal er een zangworkshop zijn onder leiding van koortrainer Reinier Bavinck. Iedereen, met en zonder koorervaring, is van 9.30 tot 11.30 uur van harte welkom. Naast een reünie in april en een feestelijke eucharistieviering in september is er in het najaar een korenfestival voor alle koren van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Met een uitgave van De Bewaarsman, het tijdschrift van de Historische Kring Hoogland, gedeeltelijk gewijd aan het Sint Martinuskoor, wordt het jubileumjaar afgesloten.

Jasper Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie