Een aneurysma in de buik kan met een echo op tijd opgespoord worden.
Een aneurysma in de buik kan met een echo op tijd opgespoord worden. Bianca van der Linden-Snel

'Aneurysma, tikkende tijdbom'

23 januari 2019 om 17:31 Nieuws

AMERSFOORT Minstens 50.000 Nederlanders lopen zonder het te weten rond met een tijdbom in hun buik. Het gaat om een verwijding van de lichaamsslagader in de buik, in medische termen Aneurysma-Aorta-Abdominalis, kortweg AAA genoemd.

Bianca van der Linden-Snel

Mits op tijd ontdekt kan ontploffing van dit explosief voorkomen worden. Op initiatief van de Aortastichting zijn er landelijk acht echo-centra opgezet die dit explosief snel en voor een paar tientjes ontdekken. In Midden Nederland kan dit bij het QuickScan-centrum in Zielhorst.

QUICKSCAN Petit Hakkenberg heeft al ruim twintig jaar een eigen echopraktijk voor pretecho's. Samen met acht andere echocentra in Nederland die zijn opgezet op initiatief van de Aortastichting wil ze daarnaast bijdragen aan het opsporen van een AAA. ,,Een aneurysma is een sluipmoordenaar en maakt twintig slachtoffers per week. Door het maken van een echo wordt het aneurysma op tijd gelokaliseerd en kunnen slachtoffers worden voorkomen. Met geavanceerde apparatuur en een gespecialiseerde opleiding kan ik aan de hand van een echometing een aneurysma in de buik lokaliseren. De kosten zijn 40,- euro en worden (nog) niet vergoed. Een deel van dit geld gaat naar de Aortastichting. Als alles goed is dan ben je veelal voor tien jaar veilig. Een aneurysma groeit namelijk langzaam. Bij 98 van de 100 gevallen kunnen wij een verwijding met zekerheid vaststellen. Zo wordt de tijdbom ontdekt en kan het tikken worden gestopt."

ANEURYSMA Volgens de cijfers maakt deze sluipmoordenaar jaarlijks meer dan duizend slachtoffers maar waarschijnlijk is het een oorzaak bij veel meer sterfgevallen. Een AAA-aandoening maakt twintig sterfgevallen per week, een schrikbarend getal. Als een buikaorta knapt is de overlevingskans nihil. De helft kan gered worden, mits het op tijd ontdekt wordt. Als het aan de Aortastichting ligt gaat dit aantal sterfgevallen snel omlaag.

PREVENTIEF De stichting wil jaarlijks 150.000 mensen laten onderzoeken en werkt hard aan een landelijke dekking van echo-centra. Vanwege het verhoogde gezondheidsrisico bij ouderen wordt in de landen om ons heen al preventief bevolkingsonderzoek gedaan. In Duitsland zit het zelfs in het basispakket. Nederland loopt hierin ver achter.

De politiek buigt zich er wel over maar concrete stappen zijn er nog niet genomen. Daar hoopt de Aortastichting snel verandering in te brengen. Want ondertussen gaan mensen onnodig dood. Petit Hakkenberg is duidelijk: ,,Eigenlijk zouden alle senioren vanaf 55 jaar zich moeten laten onderzoeken. Het komt bij mannen zelfs drie keer vaker voor dan bij vrouwen. Voor het geld hoeven ze het niet te laten. Een QuickScan kost 40,- euro en is binnen een kwartier klaar. De uitslag krijg je gelijk mee."

a        [AAA-quickscancentrum Amersfoort, Apollovlinder 28, 3822 AW Amersfoort, 085-4899930, www.aortastichting.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie