Burgemeester Lucas Bolsius
Burgemeester Lucas Bolsius Gemeente Amersfoort

Amersfoort wapent zich tegen internet-criminelen

15 januari 2019 om 22:46 lokaal

AMERSFOORT De 'cybersecurity' ofwel de veiligheid op internet is belangrijker dan ooit. Terwijl de traditionele criminaliteit al ruim tien jaar gestadig afneemt, stijgt de digitale misdaad explosief. Om die te lijf te gaan, kan de gemeente Amersfoort echter van alles ondernemen.

Jeroen de Valk

Dit vertelde Jeroen Niessen, als expert afgevaardigd door de Nationale Politie, aan de Amersfoortse gemeenteraad. Amersfoort kan slachtoffers voorlichten en hulp bieden; denk aan degenen die telefonisch een wachtwoord doorgeven aan lieden die beweren dat ze vanaf Microsoft bellen en hoognodig gegevens nodig hebben om een virus te verwijderen.

Ook moet worden voorkomen dat handige jongeren daders gaan worden. Leer hen hoe je veilig met een computer omgaat. En vooral: hoe verstrekkend de gevolgen zijn als je dat niet doet. Niessen dacht alvast aan een cursus 'veilig hacken'; je leert dan zowat alles wat daarbij komt kijken.

Op vragen of je zo slapende honden wakker maakt, antwoordde hij dat kwaadwillenden tóch wel hun gang gaan.

ZORGVERLENERS Voorts moeten zzp'ers en het 'mkb' - het midden- en kleinbedrijf - de beveiliging goed op orde hebben; kleinere bedrijven kunnen failliet gaan na één doorslaggevend geval van computercriminaliteit.

Hij dacht daarbij ook aan huisartsen en zorgverleners in het algemeen. De vertrouwelijke informatie waarover zij beschikken, mag niet op straat belanden. Burgemeester Lucas Bolsius legde een verband met het beruchte datalek, dat in 2017 bijna twee wethouders de kop kostte.

Al snel werd de vraag gesteld: krijgt de gemeente extra geld van het rijk om de cyberveiligheid te vergroten? Helaas niet. Bolsius: ,,Er is een budget voor veiligheid. Als we besluiten aan voorlichting te doen, gaat dat ten koste van andere zaken.''

Op 9 november vorig jaar ging de nieuwe Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) in werking. De wet schrijft voor dat bedrijven, burgers en overheden zich gedegen moeten beveiligen en het vooral tijdig moeten melden als zich incidenten voordoen. Dat laatste gebeurde beslist niet bij dat genoemde datalek.

Na de presentatie van de politie liet Bolsius weten dat er een 'peilnota' gaat komen, half februari, gevolgd door een peiling en tenslotte een bijeenkomst waarbij beslissingen worden genomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie