Uit het Liedboek (2013), dat meer dan honderd liederen van hem telt, zal Sytze de Vries er op 23 januari een aantal bespreken.
Uit het Liedboek (2013), dat meer dan honderd liederen van hem telt, zal Sytze de Vries er op 23 januari een aantal bespreken. BDU

Dichter-dominee Sytze de Vries in De Bron

13 januari 2019 om 07:32 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Dichter-dominee Sytze de Vries komt woensdagavond 23 januari naar Amersfoort. In het gebouw van protestantse wijkgemeente De Bron zal hij vertellen over zijn liederen.

Jasper van den Bovenkamp

Met een aandeel van meer dan tien procent mag Sytze de Vries wel hofleverancier van het nieuwe Liedboek (2013) worden genoemd. ,,Ze hebben inderdaad een flinke greep uit mijn repertoire gedaan", zegt hij. Lachend: ,,Ik meen dat ik zelfs Barnard en Oosterhuis achter me heb gelaten."

Uit dit liedboek, dat meer dan honderd liederen van hem telt, zal de dichter en theoloog er op 23 januari een aantal bespreken. De liederen worden ook gezongen. ,,Ik heb er een paar uitgezocht waarbij ook een verhaal valt te vertellen." Een van de thema's die hij wil bespreken, is bijvoorbeeld de vraag waarom er eigenlijk in de kerk gezongen wordt. ,,Als je het mij vraagt: niet voor de lol of uit tijdverdrijf, maar uit een bittere noodzaak. Barnard, aan wie ik veel verschuldigd ben – ik noem hem altijd mijn voedstervader – heeft eens gezegd: 'je zingt zoals je drinkt, uit dorst.' Van hem heb ik ook de gedachtegang dat je je geloof niet moet uitblaten, door lekker hard en triomfalistisch te zingen of omdat het zo'n fijn gevoel geeft. Nee, je zingt je het geloof te binnen; pas als ik zing, ga ik het ook geloven."
Jarenlang heeft De Vries muzikaal samengewerkt met componist Willem Vogel. ,,Als tekstdichter weet je dat je tekst staat of valt met de melodie, niet met de tekst. Willem en ik hadden bij een nieuwe tekst vooraf altijd even overleg. Soms zei hij: 'Met die zin kan ik niks.' Dan ging ik er weer mee aan de slag. Aan zijn melodieën kon ik vaak horen of de tekst hem had aangesproken. Als zijn melodie klaar was, belde hij me. 'Heb je even?', zei hij dan met z'n kraakstem. Vervolgens hoorde je een bonk – hij legde de telefoon op de piano. Dan begon hij te spelen en met zijn kraakstem mee te zingen. Het was weer even stil. 'En, is het wat?' Zo ging dat."

AMSTERDAMSE SCHOOL ,,Kerkelijke liedteksten schrijven is onmiskenbaar een vak'', zegt De Vries. ,,Het is heel anders dan vrije poëzie schrijven, waarin je van binnenuit dingen laat opborrelen. Het ambacht van het lied zit 'm hierin dat je probeert je te realiseren wat de Schrift zegt en wat die Schrift doet in de monden van mensen. Mijn aandacht voor de Schrift zou je wel calvinistisch kunnen noemen. Tegelijk hecht ik veel waarde aan het literaire aspect. Qua stijl zou je me, hoewel ik een hekel heb aan etiketjes, in de Amsterdamse School kunnen plaatsen."

De avond met Sytze de Vries op 23 januari om 20.00 uur staat onder leiding van ds. Berend Borger. Muzikale begeleiding is er door organist Henk Veldman. De kosten zijn 2 euro per persoon.

Dit verhaal kwam tot stand in samenwerking met de Raad van Kerken Amersfoort.

Jasper Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie