Afbeelding
Robert Vos

Gemeente aan de slag voor woningzoekenden met middeninkomens

2 januari 2019 om 13:31 partnercontent

AMERSFOORT Amersfoort kampt met een tekort aan huurwoningen voor de 'middeninkomens'. Ofwel: huizen met een huur van globaal 700 tot 1000 euro per maand.

Jeroen de Valk

Door dit tekort worden veel Amersfoorters gedwongen een sociale huurwoning aan te houden, terwijl ze daar eigenlijk te veel voor zijn gaan verdienen. Andere inwoners betalen juist een te hoge huur, aangezien die 'middenwoningen' schaars zijn en de prijzen op de vrije markt de pan uit rijzen.

De gemeenteraad gaat zich nog deze maand buigen over dit probleem, op initiatief van D66. In de aanloop daartoe is een onderzoek verricht waarin alvast adviezen worden gegeven. Het onderzoekbureau Stec Groep constateert dat de gemeente wel degelijk over 'instrumenten' kan beschikken om het tekort aan te pakken.

PERCENTAGE Amersfoort zou bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten kunnen afspreken dat een vast percentage voor de middeninkomens wordt gebouwd. Dat is een beproefde methode: nu al geldt dat een derde van nieuwe projecten naar de sociale huur gaat. Zo weet de projectontwikkelaar meteen wat de gemeente verwacht. Een nadeel kan wel zijn, dat de  ontwikkelaar in zijn of haar planvorming wordt beperkt.

Dat laatste geldt ook als nadeel wanneer de bouw van middenwoningen in een bestemmingsplan wordt vastgelegd. Daarbij komt, dat het wijzigen van zo'n bestemmingsplan veel tijd kost.

Meer suggesties: huisvestingverordeningen, in overleg treden met wooncorporaties en 'samenwerkingstafels' waarbij de betrokkenen aanschuiven.

In alle gevallen denken de onderzoekers ook aan koopwoningen voor dezelfde inkomensklasse. Het bureau waarschuwt ervoor niet lukraak woningen uit de sociale huur op te knappen en in de verkoop te zetten: zo gaan huizen verloren in de sociale huursector, waar ook een tekort is.

Meer aan te bevelen zijn 'het uitbouwen van startersleningen' en het invoeren van een 'antispeculatie-beding'. Met dat laatste moet worden voorkomen dat nieuwbouwwoningen worden opgekocht door mensen die de woningen binnen enkele jaren voor de hoogst haalbare prijs doorverkopen. Zo wordt een deel van het huizenaanbod voor menigeen onbereikbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie