Het Mondriaanhuis.
Het Mondriaanhuis. BDU

Amersfoort heeft weer geld voor cultuur

2 januari 2019 om 12:03 partnercontent

AMERSFOORT Amersfoort wil meer gaan investeren in cultuur; dat blijkt uit de 'Cultuurvisie 2030'. Hierin worden voorzichtig plannen gemaakt voor de cultuur in de stad tot het jaar 2030.

Jeroen de Valk

De visie werd een jaar terug opgesteld, dus wil de raad praten over de voorgang. Hoe staat het ermee? In het digitale 'Instant Magazine' wordt alvast de vinger aan de pols gehouden.

De gemeente wil met 'citymarketing' meer ruchtbaarheid geven aan het culturele aanbod. Met incidentele 'projectsubsidies' worden kunstenaars gesteund. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden van het Rietveldpaviljoen en het kunstdepot dat volgend jaar in Vathorst wordt gevestigd: het CollectieCentrum Nederland. Wie weet kunnen  bestaande en nieuwe musea ervan profiteren als kunstwerken uit heel Nederland in de gemeente zijn opgeslagen.

Theater Flint, Theater De Lieve Vrouw en poppodium FLUOR konden in ieder geval rekenen op een incidentele bijdrage. Deze podia hebben 'het minst vet op de botten in vergelijking met de andere culturele basisinstellingen'.

AANWINST In de Cultuurvisie kwam al snel het goede nieuws: ,,Het Eemhuis is een aanwinst voor de stad, theater Flint is verbouwd, het Mondriaanhuis is heringericht en Fluor heeft een nieuwe plek.''  

Desondanks doet Amersfoort het niet geweldig op cultureel gebied. De stad is qua aantal inwoners de vijftiende gemeente van Nederland, maar het culturele aanbod staat (volgens de Atlas voor Gemeenten) tussen de dertigste en de veertigste plek.

Dit valt zeker voor een deel terug te voeren op forse bezuinigingen in de jaren 2010 - 2016: ,,Amersfoort is van de grote steden in Nederland de stad waar relatief het meest is bezuinigd op cultuur.''

'SAMEN' In de 'visie' zijn zinnen te vinden zoals: ,,We kunnen projectsubsidies voor wisselende doelen inzetten en ze hebben een sterk aanjagend karakter.'' In twintig pagina's tekst wemelt het van de termen 'samen' (veertig keer), 'verbinden'/'verbinding' (23 keer) en 'ontwikkelen'/'ontwikkeling' (22 keer).

Er staat niet in dat Fluor bijna op instorten stond, dat het Armando Museum (gevestigd in de Elleboogkerk, na de brand in het Rietveldpaviljoen) uit Amersfoort is verdwenen en dat musea en festivals vooral voortleven dankzij de inzet van vrijwilligers.

Na even zoeken zijn - ook in het digitale magazine - wel een paar concrete adviezen te vinden. Enkele daarvan: op podia kan overdag voor kinderen worden geprogrammeerd. Een selecte groep festivals - 'topevenementen met een landelijke uitstraling' - moet de kans krijgen zich verder te ontwikkelen. En: musea moeten zien 'een meer divers publiek' te trekken.  

STIJLJAAR Voorts moeten cultuurmakers zoveel mogelijk zien samen te werken. Iets wat in de gemeente natuurlijk al gebeurt; zie de samenwerking tussen De Lieve Vrouw en theater Flint, en zie Amersfoort Jazz, waarin verschillende subfestivals zijn samengebracht.

Een fraai voorbeeld van samenwerking vindt de visie het 'Stijljaar 2017': het honderdjarig jubileum van de kunststroming De Stijl. Tientallen musea uit heel Nederland deden er aan mee, waaronder uiteraard het Mondriaanhuis. Piet Mondriaan, een De Stijl-exponent bij uitstek, werd immers geboren in het pand aan de Kortegracht. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie