Afbeelding
Bianca van der Linden-Snel

Kinderen en een scheiding

29 december 2018 om 08:09 lokaal

NIEUWLAND/VATHORST Een scheiding heeft veel invloed op het leven van een kind. Tijdens, direct erna, maar ook als de scheiding al lang(er) geleden is. Indebuurt033, ABC Scholen en de gemeente Amersfoort subsidiëren de gratis bijeenkomsten waarbij kinderen centraal staan. Hier ontwikkelen de kinderen meer zelfvertrouwen en leren ze, samen met leeftijdsgenoten, om te gaan met lastige situaties.

Bianca van der Linden-Snel

Simone Untersalmberger is kinder-, gezin- en stiefplancoach en kinderbehartiger. In haar praktijk Goed Gezind begeleidt ze kinderen van gescheiden ouders en samengestelde gezinnen.,,De problematiek waar ze soms in terecht komen raakt mij. Ouders zijn vaak zelf verwikkeld in lastige kwesties en zitten in een eigen emotie. Kinderen kunnen vastlopen omdat hun vertrouwde vangnet, de ouders, dan niet altijd goed bereikbaar zijn. Kinderen hebben zeker niet om deze situatie gevraagd, maar moeten er wel mee leren omgaan. Hoe kan ik ze daarmee helpen? En wat kunnen de ouders doen of juist niet doen om de kinderen emotioneel te begeleiden, zonder dat er een loyaliteitsconflict ontstaat? Ik ga daarbij op de stoel van het kind zitten en kijk naar de behoefte van het kind."

GROEPSPROGRAMMA ,,Om de kinderen te helpen is dit laagdrempelige, gratis programma ontstaan met subsidie van indebuurt033, ABC scholen en de gemeente Amersfoort. Alle kinderen in Amersfoort kunnen deelnemen. Het programma de Trouwe Tijgers Staan Samen Sterk!, voor kinderen van vier tot zeven jaar, doe ik samen met Hester Geerdinck van kindercoachpraktijk Wijss. Op 18 maart 2019 start het programma op maandag van 15.15 uur tot 16.15 uur in basisschool de Marke in Vathorst. Op 5 maart start ik samen met Anet Kiela het Kameleonprogramma voor kinderen van acht tot twaalf jaar in basisschool de Border in Nieuwland. Dat is op een dinsdag van 15.00 uur tot 16.30 uur. Tijdens de ouderbijeenkomst krijgen de ouders handvatten over hoe ze de kinderen het beste kunnen begeleiden in dit proces", zegt Untersalmberger.

SAMEN Ze vervolgt: ,,We horen vaak dat de kinderen tijdens deze bijeenkomsten ontdekken dat ze niet alleen staan. Ze vinden het erg fijn om met lotgenoten hun gevoelens te delen. Ze vinden herkenning en helpen elkaar met oplossingen. Spelenderwijs doen we oefeningen om gevoelens en gedachten rondom de scheiding te herkennen en te verwoorden. En ze leren om te gaan met lastige situaties. Soms zijn het ook problemen die te maken hebben met de normale ontwikkelingsfase. Het geeft de kinderen inzicht. Het gaat bij ons om vertrouwen, veiligheid, gezelligheid en respect. Alles wat er wordt verteld blijft in de groep. Zo lezen we veel uit boekjes of spelen we situaties na met Playmobil of knutselen we samen. Onze mascotte Tommy, de tijgerhandpop, legt soms de vinger op de zere plek. Dan komen er goede gesprekken op gang en helpen we de kinderen verder."

Aanmelden bij: Simone Untersalmberger, 06-19530327, simone@goed-gezind.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie