Afbeelding
Keistad Nieuws

ANWB: 'Filezwaarte A1 bij Amersfoort toegenomen'

27 december 2018 om 07:06 lokaal

AMERSFOORT De filezwaarte op het traject Amsterdam-Apeldoorn is op het traject Amersfoort-West-Barneveld met 25 procent toegenomen, meldt de ANWB. De groei van het aantal files en de vertraging voor het verkeer was dit jaar landelijk
ongeveer 20 procent in vergelijking met 2017. Niet alleen tijdens de spitsuren, maar ook overdag ondervonden weggebruikers veel meer oponthoud. Dit concludeert de ANWB op basis van haar jaarcijfers, gemeten op het totale Nederlandse wegennet.

Het traject Amersfoort West tot Barneveld staat op de negende plaats in de file top-10 van afgelopen jaar. De filezwaarte nam hier met 25 procent toe, maar desondanks werd in 2017 nog de vijfde plaats ingenomen. Dit stuk snelweg staat op zesde plaats wanneer alleen naar de avondspits top-10 wordt gekeken (vorig jaar derde).

In de ochtendspits top-10 staat de A1 bij Amersfoort op dezelfde vierde plaats als vorig jaar. Dan is het in de blikken polonaise aansluiten in de richting van Amsterdam, ter hoogte van Amersfoort.

De filezwaarte nam vooral toe op de trajecten Gorinchem-Rotterdam (+46 procent), Utrecht-Breda, Leidschendam-Zoeterwoude en Culemborg-Zaltbommel (allen +34 procent).

RECORDSPITS De grootste knelpunten waren in het afgelopen jaar in de ochtendspits de A4 Den Haag richting Amsterdam en in de avondspits de A27 van Utrecht naar Breda. De drukste spitsen in de ochtend zijn op maandag en dinsdag en in de avond op dinsdag en donderdag. Op donderdag 1 november zorgde de regen en een groot aantal ongelukken voor een recordspits. Op het drukste moment stond er die avond 1135 kilometer file in ons land.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie