Afbeelding
Rinus van Denderen

Klaar voor dé feestnacht

26 december 2018 om 07:16 lokaal

AMERSFOORT De jaarwisseling staat voor de deur en dat moet voor heel Amersfoort een feestje worden. Bij de gemeente kwamen diverse aanvragen binnen voor activiteiten rondom Oud en Nieuw en daaraan verleende het ook vrijwel altijd zijn medewerking. Opvallend gegeven; er kwam maar een aanvraag voor een vreugdevuur.

Jeroen van der Veer

In de voorgaande jaren waren er op diverse plekken in Amersfoort locaties waar een gecontroleerde vuur ontstoken mocht worden. Deze zullen er aankomend jaarwisseling niet zijn en alleen op de Verdiweg kunnen mensen genieten van een grote stapel die in de brand wordt gestoken. ,,Het is niet zo dat wij het hebben afgewezen, er kwam simpelweg maar één aanmelding binnen", laat de gemeente desgevraagd weten.

Diep van binnen zeggen veel Soesterkwartierders dat ook zij een vreugdevuur wilde hebben op de Noordewierweg, maar dit mag sinds twee jaar niet meer. ,,Dat was wel onze traditie", aldus Esther van Zetten. ,,Bij Oud en Nieuw was iedereen voor de kerk te vinden en was er een groot vuur."

WAGENWERKPLAATS In verband met de veiligheid zag de gemeente daar van af en daarom zijn er nu activiteiten op de Wagenwerkplaats. Van Zetten, die één van de kartrekkers is, verwacht een mooi feest. ,,Er komt een Nederlandse zanger en een DJ. Op het terrein mogen we zelf geen vuurwerk afsteken, maar aan de overkant hebben we daar een veld voor."
Door deze maatregel is het feest toegankelijk voor iedereen. Alhoewel: ,,Voor alle Soesterkwartierders. De gemeente wil geen Project-X en dat begrijpen we. Het is dus echt een soort van besloten feestje, al worden we niet boos als iemand zijn vriendje uit Nieuwland meeneemt."

CONTAINER Vorig jaar werd op de Wagenwerkplaats nog wel geprobeerd een vreugdevuur te creëren, maar dit plan strandde. Er kwam niet veel volk op af en daarom ziet Van Zetten met haar organisatie daar van af.

Op de Verdiweg is dit wel anders. Daar is het de traditie om een brandje te stichten en de gemeente laat daar dan ook een grote container plaatsen. Hierin kan het vuur ontstoken worden en blijft het wegdek onaangetast.

VOETBALTOERNOOI De gemeente wil het voetbaltoernooi in Sporthal Zielhorst ook graag genoemd hebben. Daar wordt op de 31ste de hele dag een voetbaltoernooi gehouden en profvoetballers Donny van de Beek en Bart Ramselaar zullen hun gezicht er ook laten zien. ,,Wij ondersteunen natuurlijk dit geweldige evenement", aldus woordvoerster Leonie Scholten.

VUURWERKVRIJE ZONE In Amersfoort is tijdens Oud en Nieuw ook een vuurwerkvrije zone. Rondom het Meander Medisch Centrum wordt geen vuurwerk afgestoken en de gemeente handhaaft hier ook op. ,,Tussen 18.00 uur en 06.00 uur is het afsteken van vuurwerk daar verboden. Dit is al jaren zo en zal bij deze jaarwisseling ook het geval zijn."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie