Raadsvergadering Amersfoort Houtrook

19 december 2018 om 15:12 Sport/sport Deel je nieuws

Gisterenavond was de raadsvergadering over houtrook, en wel over de bewustzijnscampagne en gesignaleerde meldingen van overlast in 2016 - 2018.

Enige observaties die hierbij gemaakt kunnen worden zijn:

1. Er ontbreekt een landelijke wetgeving die houtstook verbied. Hierin zouden ook lokale politici input moeten geven
aan de tweede kamer en ministeries, te weten een oproep tot houtstookverbod.
2. Op dit moment is het gevolgde pad het geven van bewustzijn en een meldingenregister die onvoldoende leidt tot effectieve maatregelen.
3. Jos Merks, één van de sprekers, van het luchtfonds benadukte dat mensen met overlast niet durven te klagen omdat ze de sfeer met de buren goed willen houden.
4. De man van de NHK vertelde over een nieuwe ecodesign kachel die zou voldoen aan strengere eisen. 
5. Namens de vrijwilliger van het longfonds blijft de schadelijke uitstoot bij ecodesign kachels hoe dan ook.
6. Hoe efficienter de verbranding, hoe kleiner de deeltjes fijnstof die in de bloedbaan schade aanrichten aan onze organen. Risicogroepen zijn kinderen, ouderen, mensen met hartklachten en COPD en zwangere vrouwen. In feite ontkomt niemand aan gezondheidsschade en verkorte levensverwachting van minimaal 9 maanden, vaak meer als je stress hebt van houtrook. 
7. De discussie en vragen geen grotendeels over merkbare overlast, maar men ging niet in op ongemerkte, stille schade door blootstelling aan schadelijke giftige stoffen. Houtstook is 12x zo giftig als sigarettenrook. Tijd voor een houtstookverbod in Nederland.
8. De stooktips zijn niet het juiste pad, omdat zo houtstook in stand wordt gehouden.
9. Los van dit alles werd niet benoemd dat houtstook en de mondiale houtkap een desastreus effect hebben op de ecologie van de aarde en leiden tot 15% meer CO2 dan bij verbranding van steenkool en 2x meer dan bij verbranding van aardgas.
Zie www.luchtfonds.nl en www.houtrookvrij.nl voor meer informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie