Afbeelding
Jeroen van der Veer

Burgemeester langs bij omwonenden na brand Paladijnenweg

19 december 2018 om 15:40 lokaal

AMERSFOORT Burgemeester Lucas Bolsius heeft woensdagmiddag een bezoek gebracht aan omwonenden van de Paladijnenweg waar de nacht ervoor een woningbrand woedde. Bewoners van het complex zijn de grote onrust van verwarde personen helemaal zat en smeken de burgervader om hulp: ,,Moeten er eerst doden vallen?"

Jeroen van der Veer

Het is niet de eerste keer dat de brandweer en politie naar het appartement werden gestuurd. In augustus van dit kalenderjaar moest de brandweer hier ook al vlammen blussen en zijn er volgens buurbewoners nog tal van andere meldingen op te sommen. Dit komt, zeggen bewoners, doordat er zo'n 15 mensen met psychische problemen in de flat zijn gaan wonen. 


IN GESPREK Bolsius ging woensdagmiddag in gesprek met de omwonenden. ,,Toen ik hoorde van een brand op de Paladijnenweg heb ik direct gevraagd of het om dit complex ging. Toen dat het geval was, wilde ik direct met jullie spreken."

Toch kon de burgervader op weinig sympathie rekenen. Het is onbekend waar de bewoners van het afgebrande huis momenteel is en de bewoners er omheen maken zich dan ook ernstige zorgen. Op de vraag of Bolsius de veiligheid voor de buurt kon garanderen, bleef het angstvallig stil.


LOGEREN ,,We maken ons ernstige zorgen. Ik smeek u om iets te doen", sprak een buurtbewoner hardop. ,,We hebben zelfs een alert-groep aangemaakt om over elkaar te waken. Zo ver gaat het al."

Bolsius begrijpt de angst bij bewoners. ,,Het beeld dat wij niets doen, klopt niet. Wij zijn er zeker mee bezig, maar wegens privacy kan ik daar niets over zeggen."

Een andere bewoner reageerde daar woedend op: ,,Dat roept u nu al een jaar. Dit is onmenselijk. Gaat u hier anders een jaar met uw vrouw en kinderen wonen."

MAATREGELEN Al meerdere jaren is de casus bij het appartementencomplex in Schothorst bekend bij Portaal, gemeente en politie. Bewoners spreken vol lof over laatstgenoemde. ,,Zij zijn er razendsnel als wij een melding doen", complimenteerde een van hen. ,,Alleen lossen we daarmee het probleem niet op. Doodsbedreigingen, brandbommen door de brievenbus en altijd overlast. Het is hier gewoon niet veilig wonen. Mijn woning hoort een stabiele basis te zijn in mijn leven, maar alleen op mijn werk kom ik tot rust."

Meer dan honderd klachten zijn er momenteel bekend en burgemeester Bolsius liet de bewoners weten deze uiterst serieus te nemen. ,,Maar", zei hij daarbij. ,,Het is niet zo eenvoudig als dat het lijkt. Zomaar iemand uit huis plaatsen of andere maatregelen treffen; dat gaat niet zomaar."

In januari staat er wederom een afspraak met bewoners op het programma en bij het verlaten van het complex sprak een van de bewoners een wens uit: ,,Hopelijk kunnen wij daar ongedeerd bij aanwezig zijn. Want echt meneer Bolsius, ik vertrouw het hier niet meer."

EERDER PROBLEMEN Eerder trok een groep bewoners van een flat aan de Paladijnenweg aan de spreekwoordelijke bel in de Amersfoortse raadszaal over een groep mensen met ernstige psychische problemen die zich in het appartementencomplex heeft gevestigd. De oriënterende ronde had als onderwerp 'mensen met verward gedrag' en was georganiseerd op verzoek van raadslid Youssef El-Messaoudi (GroenLinks). Dat leidde tot een 'Meldpunt Woonoverlast' en wooncorporaties werden verzocht bij het toewijzen van een sociale huurwoning sindsdien 'een bepaling op te nemen in het huurcontract dat tot ontbinding ervan kan worden overgegaan'.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie