Youssef el Messaoudi maakt zich al jaren hard voor een opknapbeurt van de Koppel.
Youssef el Messaoudi maakt zich al jaren hard voor een opknapbeurt van de Koppel. Jeroen van der Veer

'Er moet in De Koppel nog een hoop gebeuren'

20 december 2018 om 07:08 lokaal

AMERSFOORT Op de Boogschutter komt een geheel nieuw trapveldje als eerste bouwsteen voor een gerenoveerd De Koppel. De wijk in Amersfoort is voor sommigen een doorn in het oog en is broodnodig aan vernieuwing toe. Wie spreekt met buurtbewoners, krijgt over het algemeen te horen dat zij hun veiligheidsgevoel terug hebben, maar dat er nog voldoende winst te behalen valt. ,,Daar moeten we met z'n allen nog hard aan werken."

Jeroen van der Veer

Afgelopen twee jaar zijn buurtouders aan de slag gegaan en is er al veel in beweging gezet. Samen met politie, de gemeente en andere partijen is een plan opgesteld en dit moet binnenkort worden uitgevoerd. Het zijn ontwikkelingen die Youssef el Messaoudi toejuicht. Het raadslid maakt zich al meerdere jaren hard voor een 'opknapbeurt' van de wijk en is blij te zien dat er nu daadwerkelijk iets gebeurt. ,,Maar", zegt hij er wel direct bij. ,,Er moet hier nog een hele hoop gebeuren."

OUD EN NIEUW Het is bijna Oud en Nieuw en veel mensen letten nu extra op de De Koppel. Enkele jaren geleden is het bij de winkelstrip in de wijk goed mis gegaan en dat zijn inwoners van Amersfoort niet vergeten. Toch heeft dat ook een keerzijde, want de buurt is daardoor sterker geworden dan ooit. Buurtvaders stonden op en dit zorgde ervoor dat de vorige jaarwisseling vrijwel vlekkeloos verliep.
,,Die incidenten zijn niet goed te praten, maar er is daardoor wel echt iets veranderd in De Koppel", aldus El Messaoudi. ,,Mensen begonnen meer te spreken over de wijk en de bewoners hier hadden zo iets van 'we moeten weer positief in het nieuws'. Samen met de gemeente is daar hard aan gewerkt, maar je proeft nog altijd onvrede."

ACHTERSTANDSWIJK Dat zit hem volgens het GroenLinks-raadslid vooral in het feit dat bewoners zich gepasseerd voelen. Zo vinden zij het vreemd dat de wijken Liendert en Kruiskamp wel zijn opgeknapt en zij maar weinig aandacht krijgen. ,,Als je het mij vraagt, is De Koppel wel een achterstandswijk in Amersfoort. Dat is onnodig, want je kunt er echt wat leuks van maken. Bewoners voelen zich tweederangs burger en ergens snap ik dat wel. Waarom ligt De Koppel er nog zo verouderd bij?"

VISITEKAARTJE Toch is er licht aan de horizon, beseft ook El Messaoudi. Zo bracht burgemeester Lucas Bolsius vorige week een bezoek aan de wijk en komen er begin volgend jaar concrete plannen naar buiten over wat er gaat veranderen in De Koppel. ,,Het aanleggen van een heel nieuw trapveldje is daar het eerste van. De wijk verdient dat en ik hoop dat er nu echt doorgepakt wordt."

Bang voor ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling is het raadslid niet. Althans, niet in de wijk De Koppel. ,,Nee, dat verwacht ik niet. Buurtvaders zullen ook nu weer achter hun wijk staan en er is voor de jeugd genoeg te doen. Hopelijk geeft De Koppel opnieuw zijn visitekaartje af en kan de nare nasmaak van enkele jaren geleden beetje bij beetje verdwijnen. Bij de bewoners, maar ook bij de rest van Amersfoort. Dat verdient deze wijk."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie