Afbeelding
Koen Suyk

Heftige discussie over rondweg; SP vindt dat wethouder moet aftreden

11 december 2018 om 22:42 partnercontent

AMERSFOORT Voor- en tegenstanders stonden verhit tegenover elkaar in de raadszaal in een debat over de westelijke ontsluiting. Het zou de zoveelste discussie over dit onderwerp kunnen zijn, ware het niet dat de toon feller leek dan ooit.

Jeroen de Valk

De coalitie hield zich rustig, inclusief GroenLinks. Ooit was deze fractie een nadrukkelijk tegenstander van de geplande rondweg. Het plan zou erg in de papieren lopen, ten koste gaan van het milieu en voor het verkeer weinig tijdwinst opleveren. GroenLinks zit echter sinds een half jaar met twee wethouders in het college en heeft het verzet opgegeven.

De vrijwel complete oppositie liet echter duidelijk van zich horen in dit overleg, dat was aangezwengeld door Harun Keskin (PvdA) en Menno Fousert (Amersfoort2014). Daarbij viel steeds weer op dat vrijwel alle oppositiepartijen zich niet gehoord achtten. Klachten over 'gedraai' en 'ontwijkende' antwoorden waren niet van de lucht.

MOTIE VAN WANTROUWEN Marijke Jongerman (SP) zei tegen het eind van het debat tegen wethouder Hans Buijtelaar: ,,Als dít de manier is waarop wij communiceren in de raad, dan kan de wethouder volgende week een motie van wantrouwen verwachten.''

Zo'n motie geeft aan dat een politicus geen vertrouwen heeft in degene tegen wie hij de motie indient. Wordt die motie door een meerderheid gesteund, dan kan die worden opgevat als een aansporing om maar op te stappen.

Jan de van der Schueren (CDA) nam ruim de tijd voor zijn klachten. Zal de westelijke ontsluiting meer gaat kosten dan de geplande 67 miljoen euro? Hij vermoedt dat, verwijzend naar factoren waaronder 'indexering, inflatie en marktwerking'. ,,Ik vrees dat de kosten met tien tot twintig procent zullen stijgen. Als privépersoon zou ik nóóit in dit project stappen. Alle risico's komen voor rekening van de gemeente.''

SECOND OPINION Het CDA had van meet af aan 'gehamerd' op de veiligheid in het verkeer; wat moest hij dan wel niet denken van de versmalde fietsbrug? Voorts eiste hij dat geen enkele boom zou worden gekapt zolang de 'onduidelijkheid' bleef over de voortgang van het project.

Buijtelaar, bijgestaan door enkele adviseurs, liet weten dat die duidelijkheid er allang is na diverse onderzoeken en ook nog een recente 'second opinion'. Dankzij dat laatste vindt hij het bespreken van mogelijke risico's ook 'nu niet aan de orde'. Natuurlijk zijn risico's niet helemaal uit te sluiten. Maar hij zal er ook op toezien dat er 'strak' zal worden bestuurd.

Zijn vertrouwen in die second opinion en de verzekering dat er sprake zal zijn van 'strak besturen' klonken na enige tijd als mantra's. Menno Fousert (Amersfoort2014) klaagde: ,,De wethouder draait er omheen. Ik heb zelden zoiets amateuristisch gezien.''

PROVINCIE Hans van Wegen (BPA) kreeg een applaus uit de - toch al heftig meelevende - publieke tribune toen hij met een grafstem mededeelde: ,,We zullen niet binnen het budget blijven. Tegen de tijd dat we daarmee worden geconfronteerd, is de wethouder allang elders werkzaam; de enigen die voor de tekorten zullen opdraaien, zijn de burgers van Amersfoort.''  

Op de achtergrond speelt mee, dat ook vanuit de provinciale overheid zorgelijke geluiden klinken. In het AD liet Statenlid Rob van Muilekom (PvdA) weten dat de provincie wat hem betreft niet zal bijpassen, mocht de nood aan de man komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie