Brian van den Hooff en Darryl Hazelaar genieten van het voetballen bij Nieuwland.
Brian van den Hooff en Darryl Hazelaar genieten van het voetballen bij Nieuwland. Rinus van Denderen

Koploper ASC Nieuwland doet aan klantenbinding

13 december 2018 om 09:26 Sport/sport

AMERSFOORT Na een aantal mindere jaren is de lach weer helemaal terug bij ASC Nieuwland. Het vlaggenschip presteert uitstekend in de derde klasse en is nog altijd ongeslagen. Heel voorzichtig denken de spelers zelfs al aan het kampioenschap.Met een periodetitel op zak, gaat het bij voetbalvereniging Nieuwland meer dan goed. De ploeg is in de derde klasse nog altijd ongeslagen en promotie naar de tweede klasse lonkt. Door het behalen van het eerste prijsje is een plek in de nacompetitie al een zekerheid, maar de koploper hoopt op meer.

Jeroen van der Veer

Toch zal niemand van de A-selectie dit hardop zeggen. De ploeg is bezig aan eerherstel en met goed en verzorgd voetbal doet Nieuwland zelfs weer aan klantenbinding. Op de eerste speeldag van de competitie werd gelijkgespeeld tegen de huidige nummer twee Batavia'90, maar daarna volgden tien overwinningen.

ROMMELIG BEGIN Dat ASC Nieuwland de smaak zo goed te pakken heeft, komt mede door Ernst Kraak. De hoofdtrainer is bezig aan zijn eerste seizoen bij de club en volgens Darryl Hazelaar zorgt hij voor structuur binnen de selectie. De reserve-aanvoerder: ,,Er is nu ook veel meer discipline ten opzichte van de voorgaande jaren. Iedereen weet z'n taak, voert deze ook uit en daarnaast zijn we in hele korte tijd een hecht team geworden."
De verdedigende middenvelder is momenteel bezig aan zijn zesde seizoen bij Nieuwland en maakte veel dieptepunten mee. Meerdere degradaties staan er op zijn voetbal-cv en daarom vindt de inwoner van Nieuwland het voetballen dit seizoen zo leuk. ,,Toen we dit jaar begonnen, was het allemaal nog vrij rommelig. Er waren wat nieuwe spelers, de trainer was natuurlijk nieuw en de puzzelstukjes moesten nog op de juiste plek gelegd worden. Inmiddels is dat gebeurd en gaat het goed. Onderling wordt voorzichtig al gesproken over de titel."

BLESSUREVRIJ De woorden worden met een glimlach aangehoord door Brian van den Hooff. De 20-jarige linksback is sinds dit seizoen helemaal blessurevrij en heeft een belangrijk aandeel in het aanvallende spel van Nieuwland. Ook hij begon als kleine jongen bij zijn huidige vereniging, maar werd als D-pupil weggeplukt door profclub FC Utrecht. Tot de A1 doorliep hij alle lichtingen en toen gooide een blessure roet in het eten. ,,Ik heb toen zelf besloten ermee te stoppen", zegt de inwoner van Amersfoort. ,,Ik zeg het nu heel rustig, maar ik heb er lang last van gehad. Het is geen gemakkelijke beslissing geweest." Vervolgens keerde hij als A-junior terug bij Nieuwland en herstelde de linkspoot van een hardnekkige rugblessure, waar hij ook vorig jaar mee te maken kreeg. ,,Vorig seizoen heb ik maar acht duels in het eerste gespeeld. Gelukkig ben ik nu dan ook al het hele seizoen blessurevrij en kan ik eindelijk lekker voetballen."

AANVALLENDE KWALITEITEN Dat gaat hem dan ook aardig af. Waar vroeger werd gezegd dat de mindere voetballers op de backpositie staan, is dat bij Nieuwland wel anders. ,,We doen er lacherig over, maar vaak is dit wel zo", zegt Van den Hooff. ,,Wijzelf zetten ook druk op de backs van de tegenstander. Vooral in de derde klasse en lager merk je het. Dan staat er soms zelfs rechtsbenige backs op links."

Ploegen die Van den Hooff onder druk willen zetten, komen echter bedrogen uit. Dat weet ook teamgenoot Hazelaar. ,,Vaak lopen de aanvallers van de tegenstander juist achter Brian aan. Zijn kwaliteiten liggen vooral aanvallend, maar hij staat achterin ook zijn mannetje."

CLUBJONGENS Dat is nodig ook, want het tweetal bevestigd dat hoofdtrainer Kraak vanuit een stabiele organisatie wil voetballen. ,,De verdedigers zijn er om ballen tegen te houden en deze te spelen naar spelers die beter aan de bal zijn", verklapt middenvelder Hazelaar de tactiek. ,,Het is niet voor niets dat wij nog maar zes doelpunten tegen hebben gekregen. Dat komt ook omdat het gehele team beseft dat verdedigen bij de aanval begint. Wij strijden echt met z'n allen." Dit alles gebeurt met vrijwel allemaal 'Nieuwland-jongens' en dat is iets wat Hazelaar toejuicht. Op zijn achttiende debuteerde hij in het eerste elftal toen zij in de eerste klasse speelde en daarin zaten veelal jongen van buitenaf. ,,Dat was nodig om op dat niveau te acteren, maar je merkt nu het verschil."

VASTHOUDEN Waar het sprookje dit seizoen gaat eindigen, durven de spelers ook na een gesprek over de eerste tien wedstrijden niet hardop te zeggen. ,,De trainer zegt dat we van wedstrijd tot wedstrijd moeten bekijken", aldus Van den Hooff. ,,Ik denk dat het gaat tussen ons en Batavia, waarbij ik riep dat zij geen punten meer gingen verspelen. Nou, dit weekend deden ze dat wel... dus wie weet wat het dit seizoen gaat worden. Het zou mooi zijn als we dit kunnen vasthouden."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie