Afbeelding
Bep van de Neuwegiessen

Dominee Klamer neemt afscheid van De Inham

2 december 2018 om 08:23 lokaal

AMERSFOORT Willem Klamer neemt op zondag 2 december afscheid als predikant van PKN-gemeente De Inham in Hoogland.

Ans Bruins

Dominee Klamer is opgegroeid in een gereformeerd gezin met ouders die altijd als vrijwilliger actief waren in de kerk. ,,Opa van moeders kant was dominee. De intimiteit van het geloof ken ik via mijn moeder in de traditie van 'Aan moeders hand tot Jezus'", glimlacht hij.

Na gymnasium B koos de jonge Klamer voor een theologiestudie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In het eerste jaar maakte hij kennis met de Hebreeuwse taal; de liefde daarvoor is gebleven. ,,Ik lees nog altijd de Hebreeuwse Bijbel en ervaar de schoonheid en de kracht van die taal." Zo ervaart hij de mystiek van het Woord ook in de dienst bij het openen van de Schrift. ,,Ik hoop de stem van God te horen als wij zingen: 'Heer, laat Uw woord klinken op de adem van de Geest'."

TOGA Na tien jaar Purmerend schrijft Klamer een open sollicitatiebrief en wordt hij benoemd in PKN-gemeente De Inham in Hoogland. Als hij voorgaat, draagt hij een antracietgrijze toga. ,,Een min of meer protestantse kleur. Ik houd van mijn traditie en de kleur van de stola komt mooier uit", lacht hij. In die toga is met gouddraad een hem dierbare tekst naar Spreuken 21:28 verwerkt: 'Wie hoort, spreekt een woord dat raakt'. In de achttien jaar dat hij er de dominee was, heeft Klamer De Inham steeds meer leren waarderen. ,,Er zijn daar veel mensen die iets kunnen en iets doen." Voordat er landelijk een nieuw liedboek kwam, was men er op initiatief van Klamer al volop mee bezig. Men zingt nu op zondag overal in het land liederen met een grote diversiteit aan stijl en taal uit Het Nieuwe Liedboek.

VERNIEUWEND In 2011 kwam er een nieuw liturgisch centrum in de kerkzaal van De Inham. ,,Bij zulke grote veranderingen moet een ieder gehoord worden. Uiteindelijk moet je het lef hebben voor iets vernieuwends te kiezen", stelt hij. Klamer zag hoe de mensen houden van het kerkgebouw. Met veel inzet is de toren hersteld. De projectgroep 'De Groene Inham' heeft, met behulp van velen, zonnepanelen gerealiseerd. En er is een moestuin waarbij de opbrengst vooral bestemd is voor de Voedselbank. ,,Al die initiatieven van onderop maken De Inham tot een levendige en aantrekkelijke gemeente vol zelfredzaamheid."
Achttien jaar dominee van De Inham: die jaren hebben hem een ander mens gemaakt. ,,Ik voel mij onbekommerder, vrijer naarmate ik hier langer was, ik heb mij gewaardeerd gevoeld." Bij zijn ontmoetingen met de individuele mens is hij onder de indruk van wat er speelt achter de woorden die gezegd worden. ,,Het gaat er om wat mensen ervaren als de werkelijkheidswaarde van hun geloof." Nu gaat hij met emeritaat, hij is 'klaar met dienen'. ,,Maar preken wilde ik al als tiener, en dat herder-en-leraar-zijn stopt niet ineens op je 66ste."

Dit verhaal is een productie van de redactie van de Raad van kerken Amersfoort.

Jasper Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie