Henk Baum: ,,Ik wil met Hoogland in de hoofdklasse blijven. Ik ben nog nooit in mijn carrière gedegradeerd en dat wil ik graag zo houden...
Henk Baum: ,,Ik wil met Hoogland in de hoofdklasse blijven. Ik ben nog nooit in mijn carrière gedegradeerd en dat wil ik graag zo houden..." Rinus van Denderen

Henk Baum bij Hoogland niet op zijn mondje gevallen

14 november 2018 om 12:13 Sport/sport

AMERSFOORT Het waren opmerkelijke eerste weken in het shirt van Hoogland, maar Henk Baum voelt zich steeds meer op zijn plek. ,,Ik heb zeker gezegd wat ik er van vond en dat komt beter aan bij je medespelers als je je bewezen hebt. ,,Ondanks dat er enkele indrukwekkende clubs op het voetbal-cv van Henk Baum stonden, leek de voetbalcarrière van de Amersfoorter als een nachtkaars uit te gaan. Bij zijn club Nunspeet wilde hij weg en het idee om HVC naar een hoger niveau te brengen leek doorgevoerd te worden. Tot Baum zich bedacht en toch besloot te praten met zondagclub Hoogland.

Jeroen van der Veer

Aan het begin van vorig seizoen hing voetbalvereniging Hoogland al aan de telefoon bij Baum. Of hij interesse had om doelpunten te produceren in het rood-witte shirt van de toenmalige eersteklasser. Zonder lang na te denken was het antwoord 'nee', want voetballen op zondag leek hem maar niets.

NAAR DE PLANNEN LUISTEREN Bij zijn club Nunspeet raakte Baum echter het plezier in het spelletje kwijt en na vier seizoen besloot hij daar te stoppen. Geen enkele club meldde zich bij de aanvaller en daarom werd er achter de schermen een plan gemaakt om HVC er bovenop te helpen.
,,Met enkele bekende voetballers uit de regio zouden we daarheen gaan, maar er bleef veel onduidelijkheid", aldus het doelpuntkanon dat in het verleden bij AGOVV met sterspelers Dries Mertens (Napoli) en Nacer Chadli in één team zat. ,,Toen heb ik zelf Hoogland opgebeld en ben ik naar hun plannen gaan luisteren. Ik moet je zeggen, dat beviel mij wel."

DEGRADATIEVOETBAL Een kleine week voordat de overschrijvingsdatum verliep, sprong men bij Hoogland een gat in de lucht. Eindelijk was de gewenste spits binnen en Baum nam het voetballen op zondag voor lief. ,,Ik wilde voetballen op niveau en dacht in de eerste klasse om de titel mee te kunnen spelen en veel doelpunten te maken."
Dacht, want dat hele plan ging niet door. Hoogland promoveerde naar de hoofdklasse en daar schrok Baum toch wat van. ,,Ik wist direct; ik moet aan de bak. Van spelen voor de titel naar vechten voor lijfsbehoud. Dat is toch wel wat anders voor een team en zeker voor een spits."

BEWIJZEN In de voorbereiding speelde Baum met een FC Amersfoort-team tegen profclub AZ en tegen hen liet de kleine aanvaller direct zien over genoeg kwaliteit te beschikken. Het was ook voor hemzelf een bevestiging dat hij mee kon met het hoofdklasse-niveau en vol goede moed begon Baum aan de voorbereiding. ,,Eerlijk gezegd was ik verrast toen ik mee trainde bij Hoogland. Een paar dingen konden echt anders, maar goed. Wie ben ik om daar iets van te zeggen, dacht ik."
Hoogland zakte in de hoofdklasse de eerste paar wedstrijden flink in en loerde op de counter. Baum kreeg last van zijn nek omdat hij als kleine spits alle ballen over zich heen zag vliegen, maar scoorde toch twee keer in zijn eerste drie duels. De aanvaller bewees zichzelf in en buiten de kleedkamer en kon daardoor meer zijn stempel drukken.

HARDE WOORDEN ,,Weet je wat het is", zegt hij op maandagavond in een verlaten Hoogland-kantine. ,,Wij hadden ontzag voor de tegenstander en ook binnen de selectie zeiden de spelers niet altijd wat ze dachten. Ze beschermden elkaar, terwijl ik een persoon ben die zegt wat hij denkt. Toen ik hier net was, kon ik natuurlijk mijn mond niet opendoen. Dan zou ik die arrogante Baum zijn. Maar goed, na wat doelpunten vond ik dat ik iets moest doen." Gesteund door de gewijzigde speelwijze van hoofdtrainer Raymond Prins sprak hij individueel met spelers en dit bleek te helpen. ,,We spelen hoofdklasse en dan mag je best wat van elkaar verwachten en verlangen. Bij Hoogland had je vaak de gevestigde orde en het leek alsof niemand daar iets tegen durfde te zeggen. Nou, sorry... maar daar heb ik schijt aan. Ik wil elke wedstrijd winnen en dan zijn er soms wat hardere woorden nodig."

DOELSTELLING Inmiddels lijkt iedereen binnen de selectie te beseffen wat nodig is om in de hoofdklasse te blijven en begint de machine te draaien. Het team won van de koploper en speelde gelijk tegen de nummer twee. ,,Wij hoeven voor niemand bang te zijn en dat gevoel lijkt iedereen steeds meer te hebben."

Persoonlijk draait Baum tot nu toe een prima seizoen. Zijn doelstelling was om tien doelpunten te maken, maar de teller staat nu al op zeven. ,,Die tien wil ik nu voor de winterstop halen", zegt hij zelfverzekerd. ,,Daarnaast wil ik nog dertien goals maken, want dan heb ik er in totaal honderd tegen het netje geschopt en krijg ik de vierde ster achter mijn naam. Voor een spits in de top van het amateurvoetbal is dat best wel een dingetje. Met Hoogland in de hoofdklasse blijven is het eerste doel en ik ben nog nooit in mijn carrière gedegradeerd en dat wil ik graag zo houden..."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie