Fractievoorzitter Tahsin Bülbül (DENK)
Fractievoorzitter Tahsin Bülbül (DENK) DENK

Raad tegen discriminatie woonmarkt en stoppen rondweg, vóór hogere OZB

7 november 2018 om 11:30 partnercontent

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort gaat een onderzoek uitvoeren naar discriminatie op de woningmarkt. Is daar sprake van en zo ja, in welke mate? Dit is de strekking van een motie van DENK, die unaniem door alle 39 raadsleden werd aangenomen.

Jeroen de Valk

Het debat werd geopend met een uiteenzetting van Tahsin Bülbül, lijsttrekker van de Amersfoortse fractie. Hem hadden signalen bereikt dat mensen uit zijn netwerk worden achtergesteld bij het bemachtigen van woningen.  

De vrees lijkt niet ongefundeerd, aangezien landelijke onderzoeken in die richting wijzen. De fractievoorzitter meldde in zijn motie: ,,Een woningzoekende met een buitenlandse naam krijgt 28 procent minder vaak een uitnodiging voor bezichtiging van een huurhuis. (…) Verhuurmakelaars maken zich schuldig aan het overtreden van de wet; 92 procent van hen is bereid mee te werken aan discriminatie.''

MYSTERY GUESTS Bülbül wilde een specifiek Amersfoorts onderzoek en vervolgens een passende aanpak van het probleem. Hij stelde alvast voor: het inzetten van 'mystery guests' die zogenaamd op zoek gaan naar een huurwoning en het in gesprek treden met verhuurders en makelaars.

Er werden wat kanttekeningen bij het voorstel geplaatst. Wethouder Cees van Eijk sprak van 'een zeer sympathieke motie' maar wilde eerst eens goed overleggen: hoe gaat Amersfoort de verhuurders controleren, beoordelen en eventueel boetes opleggen?

Ook raadsleden vonden dat het onderwerp moest worden doorgenomen bij een oriënterende 'ronde'. Maar om geen spelbreker te zijn, stemde iedereen dus vóór, ook al vanwege de krapte op de woningmarkt.

WESTELIJKE ONTSLUITING Het debat was onderdeel van een zéér lange vergadering, aangezien ook de begroting over de komende vier jaar werd besproken. Mét alle tientallen moties en amendementen, ofwel voorstellen tot wijzigingen.

Het onderwerp dat de meeste toeschouwers trok, was wederom de westelijke ontsluiting. Ondanks een lang betoog van het bewonersinitiatief Groen in Amersfoort leek de raad niet te vermurwen; een voorstel om het bestemmingsplan te herzien werd verworpen met 25 tegen 14 stemmen. Direct daarna volgde een uittocht van actievoerders.  

Opvallend was de steun voor Groen in Amersfoort van het CDA. De partij vond dat er 'steeds meer vraagtekens en bedenkingen' kunnen worden geplaatst. Ook verbaasde het de fractie dat de uitslag van een 'second opinion' naar het uiteindelijke budget lang op zich laat wachten.

De huidige coalitiepartij GroenLinks, gedurende de verkiezingen nog uitgesproken tegenstander van de rondweg, herhaalde nog maar eens dat het verder verzet niet zinvol achtte.

OZB-BELASTING De ingewikkeldste rekensommen waren gemaakt door Jan de van der Schueren (CDA), die voorstelde af te zien van een volgens hem nodeloze verhoging van de OZB-belasting. De heffing zou vanaf 2019 omhoog moeten met 2,8 procent, ter compensatie van het geleidelijk afschaffen van de precariobelasting.

Maar volgens De van der Schueren betalen de bijna 70.000 huishoudens dan veel te veel. Ondanks, maar misschien wel als gevolg van zijn duizelingwekkende rekensommen, werd zijn motie verworpen met 28 tegen en 11 voor.

Daarbij werd onder meer aangevoerd dat de gemeente wat 'vet op de botten' mag krijgen na veel zuinige jaren, en dat die gewraakte verhoging per inwoner nog wel meevalt. De van der Schueren rekende voor aan deze krant dat het gemiddelde Amersfoortse huishouden nu 312 euro per jaar betaalt, wat volgens de huidige plannen gaat oplopen tot  327. Een toename dus van 15 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie