Ook Amersfoort ontkomt er niet aan: het verdichten van de stad.
Ook Amersfoort ontkomt er niet aan: het verdichten van de stad. FASadE

De stad groeit, maar hoe en waar?

12 november 2018 om 07:06 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Verdichten van de stad is nodig maar ook spannend. Plannen roepen vaak veel reacties op. Des te belangrijker om het gesprek erover te voeren.

Irene Edzes

De gemeente Amersfoort gaf het internationale bureau NEXT architects opdracht om een visie op te stellen voor verdichting en hoogbouw. Tijdens het architectuurcafé dat FASadE organiseert op woensdagavond 21 november gaan verschillende sprekers in op het verdichten van de bestaande stad.

BALANS De stad in balans was het goedgekozen thema van De Dag van de Stad die dit jaar in Amersfoort is gehouden. Door de stad vanuit allerlei invalshoeken te belichten valt op hoezeer aspecten met elkaar samenhangen. Ook bij de enorme woningopgave waar Amersfoort voor staat, gaat het om de goede balans. Willen we het landschap niet verder volbouwen, dan moet de ruimte om aan de woningvraag te kunnen voldoen in de stad worden gevonden. Maar waar en hoe? In welke woningen wil de stad voorzien en voor wie zijn ze bedoeld? Welke voorwaarden zijn verbonden aan verdichting en welke kansen brengt het met zich mee?

RUIMTEBESLAG Het groeien van de stad is van alle tijden. Van het verleggen van de stadsmuur in de zestiende eeuw, de uitbreidingswijken in de 19e en 20e eeuw tot de inbreiding in de 21e eeuw. Niet alleen het aantal inwoners neem toe in veel steden, ook de ruimtebehoefte. De huidige Nederlander behoeft vijf keer zoveel vloeroppervlak als die in 1900. Verdichten vraagt daarnaast om meer dan vierkante meters alleen. Nadat stadsbouwmeester Loes Oudenaarde de opgave heeft geschetst zal architect Bart Reuser ingaan op de visie die zijn bureau NEXT architects gemaakt heeft.

De relatie tussen de stad als gezonde habitat en de verdichtingsopgave wordt door Ellen Peper (Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur) toegelicht. Hoe kan het omgevingsbeleid voor het stedelijk gebied zo worden ingericht dat onze gezondheid erbij gebaat is? Wat vraagt dit van de rijksoverheid en van stadsbesturen? Om de stad met verdichten te kunnen verrijken is kennis van de stad nodig, creativiteit en samenwerking tussen vele disciplines.

KRIMPEN Kunstenaar Arne Hendriks heeft een geheel eigen benaderingswijze met zijn onderzoek 'The Incredible Shrinking Man'. Mensen worden al vele jaren alleen maar groter. Daardoor hebben we meer energie, eten en ruimte nodig. Wat als we nu eens besluiten om dit proces om te draaien en onze kennis in te zetten om de mens te laten krimpen?

BIJEENKOMST Het architectuurcafé van FASadE vindt plaats op de vierde verdieping van het voormalige SNS-gebouw aan de Stadsring. Toegang is gratis, wel aanmelden via reserveringen@fasade.nl. Inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur. Adres: Utrechtseweg 1 , Amersfoort (naam parkeergarage: Utrechtse Poort).

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie