Hans Wilschut op het dak van de stuurhut van de veerpont tussen Tranchetto en Lido in Venetië.
Hans Wilschut op het dak van de stuurhut van de veerpont tussen Tranchetto en Lido in Venetië. Kunsthal KAdE

In de voetsporen van Caspar van Wittel

11 november 2018 om 09:19 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Fotograaf Hans Wilschut treedt in de voetsporen van Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht Caspar van Wittel. Wilschut voert de opdracht uit in het kader van de tentoonstelling Maestro van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht, van 26 januari t/m 5 mei 2019 te zien in Kunsthal KAdE. In de tentoonstelling worden de foto's van Wilschut tussen de schilderijen van Van Wittel gehangen, als eigentijdse vedutes (een zeer gedetailleerd schilderij, red.).

Vanaf deze week werkt de Rotterdamse fotograaf Hans Wilschut aan een bijzondere foto-opdracht in Italië: het in het 'nu' vastleggen van stadsgezichten in Rome, Napels en Venetië waarmee Caspar van Wittel tussen 1674 en 1736 wereldfaam verwierf.

Robbert Roos, directeur Kunsthal KAdE: ,,De keuze voor Hans Wilschut was een logische. In de afgelopen vijftien jaar heeft hij een groot oeuvre opgebouwd met fotografische 'vedutes' geschoten over de hele wereld, waarin hij op een indringende manier de realiteit van de stad weergeeft. Vaak van hoogte, een perspectief dat ook veel werk van Caspar van Wittel kenmerkt.''

Naast zijn kenmerkende perspectief is Van Wittel bekend om zijn precisie in de weergave van de architectuur, zijn verbeelding van de 'nieuwe' stad en zijn aandacht voor de figuren die zijn straatscènes bevolken. Eigenschappen die Hans Wilschut ook noemt wanneer hij praat over zijn werk: ,,Met mijn fotowerken richt ik mij op de stad als architectonische en sociale ruimte en het spanningsveld daartussen. Ik leg het vluchtige leven vast door niet de acteurs in dat grote toneelstuk te fotograferen, maar het decor.'' Door de nauwgezetheid van het werk van Caspar van Wittel is een deel van de gebouwen nog hetzelfde als 'toen'. Andere situaties zijn vrijwel volledig anders. De overeenkomsten en verschillen maken het interessant om toen en nu te vergelijken.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie