Sportcomplex Amerena
Sportcomplex Amerena BDU

'Bouwer Amerena zou miljoen schadevergoeding moeten betalen'

30 oktober 2018 om 22:02 partnercontent

AMERSFOORT De gemeente heeft de aannemer van Amerena te weinig laten opdraaien voor de kosten die ontstonden door het te laat opleveren van het sportcomplex. In plaats van een boete van drie ton had Amersfoort wel een miljoen mogen vragen.

Jeroen de Valk

Dit is de strekking van schriftelijke vragen van de fracties van het CDA en Amersfoort2014 aan sportwethouder Hans Buijtelaar. Achter de genoemde bedragen gaan heel wat rekensommen schuil. In het kort: de sporthal annex zwembad aan de Hogeweg zou aanvankelijk rond de jaarwisseling van 2017 - '18 worden opgeleverd. Uiteindelijk werd dat 20 april dit jaar.

De verklaring van de aannemer was: hij kampte met personeelstekort en trage levering van leveranciers. De gemeente besloot dat het bedrijf niettemin de eindverantwoordelijkheid droeg en daarom drie ton als genoegdoening moest betalen.

AFSCHRIJVING Door de late oplevering hoefde volgens de wethouder minder te worden afgeschreven van Amerena, wat de gemeente 931.585 euro opleverde. Wel werden er extra kosten gemaakt omdat drie oude zwembaden langer open moesten blijven: in totaal 704.000 euro.

Echter, zo redeneren de indieners van de schriftelijke vragen: de afschrijvingstermijn wordt niet ingekort maar gewoon verschoven, en dus zal de gemeente over twintig jaar alsnog voor de kosten daarvan moeten opdraaien. Er is dus geen sprake van 'lagere kapitaallasten' en zodoende zou de bouwer moeten dokken voor het langer open houden van de bestaande locaties:  704.000.

Ben Stoelinga (Amersfoort2014) laat weten: ,,De bouwer werd gematst, en dat is vreemd aangezien de oplevering met vier maanden werd vertraagd. Daarom zou die zeven ton ook in rekening moeten worden gebracht.''

Kan dit bedrag niet worden verrekend met de eerder vastgestelde boete van drie ton? ,,Nee, want dat betreft andere kosten. Ik heb de specificatie daarvan vertrouwelijk mogen inzien.'' 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie