Afbeelding
SP Amersfoort

SP hangt Alliantie aan de 'schimmelschandpaal'

30 oktober 2018 om 10:00 lokaal

AMERSFOORT Woningcorporatie de Alliantie is genomineerd voor de schimmelschandpaal 2018. De schimmelschandpaal, een initiatief van de SP, wordt uitgereikt aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen.

Huurders hebben maandagochtend samen met de SP de nominatie op ludieke wijze bij de Alliantie bekendgemaakt. Op de gevel van de Alliantie aan de Heiligenbergerweg 60 in Amersfoort is een grote schimmelschandpaal-sticker geplakt. 

KLACHTEN Bob van Ravensberg, afdelingsvoorzitter van de lokale SP in Amersfoort, legt uit waarom de Alliantie is genomineerd: ,,Overal in de stad hebben we klachten gekregen van huurders van de Alliantie. Van de Kruiskamp tot Liendert. Van het Soesterkwartier tot Schothorst. We zien veel bewoners die leven in ongezonde woningen. Dit zijn telkens woningen die al jarenlang niet zijn onderhouden. Bewoners die schimmel in hun woningen krijgen door slechte isolatie en ventilatie van hun huizen. En telkens weer legt de Alliantie de schuld bij de huurders. Maar het probleem is dat de Alliantie te vaak weigert te investeren in goed onderhoud", aldus Van Ravensberg.

SCHIMMEL SP-Kamerlid Sandra Beckerman: ,,Uit cijfers blijkt dat ten minste een half miljoen sociale huurwoningen in Nederland kampt met vocht en schimmel. Daarom eisen we niet alleen dat deze corporaties hun huizen direct opknappen maar ook dat de minister met een landelijk actieplan komt. Mensen met schimmel in huis hebben vaker last van astma en allergieën. De kans op luchtwegklachten is zelfs anderhalf keer zo groot als je woont in een ongezonde woning. Deze mensen worden letterlijk ziek van hun eigen huis."

SCHIMMELSCHANDPAAL ,,Veel corporaties leggen de oorzaak van schimmel bij de huurder en pakken problemen niet aan", gaat Beckerman verder. ,,Maar het gaat niet om de individuele huurders, er is een structureel probleem. Wanneer er niet naar huurders wordt geluisterd en zoveel mensen, waaronder kinderen, ziek worden in hun eigen huis, zit de schimmel niet alleen in de huizen, maar in het systeem. Er is een groot offensief nodig. Dat offensief begon toen huurders in actie kwamen tegen hun woningcorporatie. En dat offensief krijgt een landelijk gezicht met de schimmelschandpaal. Zo eisen we dat corporaties pal staan voor hun huurders en samen met hen vechten tegen het systeem."

ALLIANTIE Naar eigen zeggen neemt de Alliantie meldingen over schimmel wel altijd serieus. De wooncorporatie geeft aan dat het vaak gaat om een combinatie van oorzaken die niet altijd de maken hebben met de woning zelf. Op de nominatie voor de schimmelschandpaal reageerde de Alliantie dan ook als volgt: ,,Goed dat de SP aandacht vraagt voor vocht en schimmel. Huurders kunnen zich altijd melden bij de Alliantie. We doen er dan alles aan om er samen uit te komen." Indien dat onverhoopt niet lukt, verwijst de Alliantie bewoners door naar de Huurcommissie, om verdere stappen te nemen.

Mensen kunnen tot 11 november stemmen op de tien genomineerden. Op 12 november wordt de winnaar van de schimmelschandpaal 2018 bekendgemaakt.

Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie