De huren in Amersfoort behoren tot de hoogste van het land.
De huren in Amersfoort behoren tot de hoogste van het land. BDU

SP in actie tegen torenhoge huren

23 oktober 2018 om 22:22 partnercontent

AMERSFOORT 'In gelul kan je niet wonen'; onder dit motto - uiteraard geleend van de vermaarde PvdA-politicus Jan Schaefer - doet de SP een oproep om méér te doen voor woningzoekenden. De Amersfoortse socialisten constateren in schriftelijke vragen aan het college dat de raad al in maart dit jaar vroeg om actie.

Jeroen de Valk

Het ging daarbij vooral om woningen in de sociale huur en doorstromers met een 'middeninkomen'; die zouden zo'n 700 tot 1000 euro per jaar kunnen betalen. Tenminste - als ze zo'n middeldure woning kunnen vinden. Velen zouden bij gebrek aan doorstroommogelijkheden een sociale huurwoning bezet houden.

Onlangs - zeven maanden later dus - kwam wethouder Menno Tigelaar met plannen; er komen onder meer oriënterende gesprekken en een prognose van de kosten. In vaktaal: een 'maatschappelijke kosten-batenanalyse'. Volgens het collegebericht was de vertraging ontstaan 'door beperkte capaciteit', ofwel een tekort aan personeel.

TOP-VIJF De SP-vragen gaan gepaard met verwijzingen naar artikelen in deze krant en AD Amersfoortse Courant. Hierin is te lezen dat de Amersfoortse woonmarkt al vorig jaar is doorgedrongen tot de top-vijf van duurste huurwoningen. Nieuwe huurders betalen gemiddeld meer dan duizend euro per maand. Hiermee schaart Amersfoort zich als enige middelgrote gemeente bij de vier grote steden in het land. Ten opzichte van vorig jaar zijn de huren in de stad met ruim vijftien procent gestegen.

De torenhoge prijzen zouden onder meer zijn veroorzaakt door beleggers; bedrijven die woningen opkopen en vervolgens - niet zelden na enkele ingrijpende verbouwingen of zelfs het splitsen van woningen - voor een maximaal bedrag onderverhuren.

WOONCORPORATIES De SP stelt voor om aan dit verschijnsel deels een einde te maken dankzij het invoeren van een 'woonplicht'. Met deze maatregel kan iemand alleen een nieuwbouwwoning kopen als hij of zij er zelf in gaat wonen. 

Er zouden zelfs sociale huurwoningen worden doorverkocht aan beleggers. De SP: ,,Verschillende huizen die eerder werden verhuurd door woningbouwcorporaties zijn uiteindelijk in de handen van beleggers gekomen, met enorm hoge huren. De SP in Amersfoort krijgt regelmatig signalen dat er, in weerwil van eerdere afspraken, nog steeds sociale huurwoningen worden verkocht door woningbouwcorporaties.''

ACTIEPLAN De SP wil ook dat huurstijgingen aan een maximum worden gebonden; niet meer dan een bepaald percentage per jaar.

Met dergelijke concrete maatregelen zou er volgens de fractie een 'actieplan betaalbaar wonen in Amersfoort' kunnen worden vastgesteld. Het onderwerp staat op de agenda van de raad op 11 december. De SP hoopt dat de wethouder dan meteen met zo'n actieplan komt, 'zodat we tijdens de ronde niet alleen overleggen over een overleg maar een start kunnen maken met het betaalbaar maken van huizen in de stad'.

'VASTGOEDCOWBOYS' De SP staat niet alleen met plannen voor een 'woonplicht'; ook in Amsterdam overweegt wethouder Laurens Ivens (SP) deze maatregel in te voeren. Hij zei in Het Parool: ,,Vastgoedcowboys zien woningen als een manier om winst te maken, terwijl Amsterdammers gewoon in die huizen willen wonen.''

Uit een onderzoek van de Amsterdamse krant, eind 2017, bleek dat veel woningen in handen zijn dezelfde vastgoedmagnaten. Het Parool noemde met nadruk Johannes Veldhuijzen en Prins Bernhard van Oranje Nassau, een zoon van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Veldhuijzen en de Prins zouden eigenaar zijn van respectievelijk 512 en 349 woningen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie