Groene Clowns in het stadhuis, in actie tegen de rondweg.
Groene Clowns in het stadhuis, in actie tegen de rondweg. Groen in Amersfoort

Rondweg wacht op laatste overleg en laatste begroting

17 oktober 2018 om 11:27 partnercontent

AMERSFOORT De gemeenteraad gaat in gesprek met de Stichting Groen in Amersfoort over de aanleg van de westelijke rondweg. Pas nadat dit overleg heeft plaatsgevonden, zal de raad hierover een besluit nemen. Mits verkeerswethouder Hans Buijtelaar met een financieel overzicht komt waaruit blijkt dat het megaproject niet meer zal kosten dan de geplande 67,1 miljoen.

Jeroen de Valk

Het lijkt erop dat dit de laatste obstakels zijn op de weg naar de aanleg van deze omstreden west-tangent. Veel verschil zal dit vermoedelijk niet uitmaken, zo bleek in de raadszaal. De politiek ziet Buijtelaars begroting met vertrouwen tegemoet en verwacht ook dat die spoedig zal komen.

Groen in Amersfoort mag op 30 oktober bij een 'ronde' in het stadhuis aanschuiven en het woord nemen, maar slechts dankzij een minimale meerderheid: 20 tegen 19 stemmen. De oppositiepartijen CDA, Amersfoort2014, SP en BPA stemden ervoor, de gehele coalitie tégen met uitzondering van GroenLinks.

De stem van GroenLinks was opmerkelijk, aangezien deze nadrukkelijk zo 'groene' partij onlangs het verzet tegen de rondweg leek te hebben opgegeven. De fractie wil echter Groen in Amersfoort toch aan het woord laten. Fractievoorzitter Dillian Hos liet weten: ,,Het besluit is in feite al in 2016 genomen. Maar wij willen Groen in Amersfoort niet negeren, gezien het enthousiasme en het werk dat er is verzet.''

DANSENDE BOOM Wethouder Hans Buijtelaar had eerder gewaarschuwd: Groen in Amersfoort heeft volgens hem tot dusverre geen nieuwe feiten geleverd en bovendien zouden de kosten door uitstel alleen maar stijgen.

Rutger Dijksterhuis (ChristenUnie) toonde zich een fel voorstander van de wethouder: ,,Er zijn geen nieuwe overwegingen. De belangen van partners zoals ProRail worden geschaad.'' Tahsin Bülbül (DENK) vreesde dat de gemeente bij verder uitstel 'onbehoorlijk bestuur' kan worden verweten.

Groen in Amersfoort had zich onlangs nadrukkelijk gemanifesteerd op een serie dinsdagavonden in het gemeentehuis: met een rapport, een petitie, clowns, meerdere liederen, een dansende boom en uiteraard spandoeken.

Toen de reacties van de politiek naar de zin van de stichting niet snel genoeg kwamen, volgde een 'rappél' waarin werd verzocht uiterlijk op 23 oktober in actie te komen. Aangezien de politiek dan met herfstvakantie is, wordt het dus de 'ronde' van 30 oktober.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie