Rob Hosman en Lars Balch zijn terug op het veld van VVZA.
Rob Hosman en Lars Balch zijn terug op het veld van VVZA. Rinus van Denderen

Hosman en Balch na maanden revalideren weer terug

19 oktober 2018 om 07:15 Sport/sport

AMERSFOORT Het krakende geluid dat je hoort bij een kruisbandblessure vergeet je nooit meer. Daar zijn Lars Balch en Rob Hosman het direct over eens. De twee spelers van VVZA hebben beiden maanden aan de kant gezeten en zijn nu terug.

Jeroen van der Veer

Maanden stonden Lars Balch en Rob Hosman aan de kant, terwijl hun maatjes op het veld plezier hadden. De twee 'kruisbandstrijders' moesten noodgedwongen toekijken met ernstige blessures, maar die negatieve periode hebben zij nu achter zich gelaten. Rechtsback Balch heeft inmiddels zijn minuten in het eerste elftal van VVZA gemaakt, terwijl Hosman in het tweede elftal rustig begint om straks sterker in het eerste terug te keren.

Na een stevige training komen de twee heren uitgeblust aan in de bestuurskamer. Direct wordt er koers gezet naar de koelkast. Het geluid van vallende bierdopjes klinkt en één van de vrijwilligers brengt een schaaltje met kippenpootjes. Deze twee kleine dingen waren voor Hosman de reden om drie jaar geleden terug te keren naar VVZA. Zo speelde hij bij Roda'46, CJVV en AFC Quick. Mede voor de gezelligheid keerde hij terug naar de club waar hij een verleden had. ,,Maar", zegt hij stellig. ,,Ook om te promoveren. De toenmalige trainer zag mij als ontbrekende schakel en na gesprekken ging ik er vol voor. Ik wilde met VVZA een klasse hoger spelen."

KLEIN DUWTJE Het was dan ook zuur dat Hosman in zijn eerste seizoen bij de voorlaatste training voor de finale van de nacompetitie, een zware blessure opliep. ,,Ik wilde met links passen en kreeg een klein duwtje in mijn rug. Ik bleef hangen en je hoorde echt een krakend geluid. Ik scheurde mijn kruisband volledig af."

FOUTE BOEL Terwijl de inmiddels 31-jarige middenvelder even voor zich uit staart, lijkt het alsof het geluid weer in zijn hoofd klinkt. De stilte wordt onderbroken: ,,Van dat geluid ben ik nog vaak wakker geworden. Verschrikkelijk." Balch luistert geïnteresseerd en weet precies wat zijn teamgenoot meemaakte. Ook hij zat in de lappenmand, maar had een iets minder zware blessure. ,,Ik scheurde hem in", zegt hij tussen het kluiven aan zijn kip door. ,,In het thuisduel tegen Quick stonden we met 2-1 voor en ik hoorde hetzelfde geluid waarover Rob spreekt. Je hebt direct door dat je de Sjaak bent."
Dat seizoen zat Hosman al langs de kant met zijn blessure en gek genoeg was Balch altijd benieuwd naar de knie van zijn teamgenoot. ,,Ik heb vaak gevraagd wat hij voelde en wat 'ie dan precies hoorde. Ik was nieuwsgierig. Nou, inmiddels weet ik het helaas. Toen het gebeurde, werd ik erg emotioneel. Het besef dat het foute boel was, kwam direct."

REVALIDATIE De revalidatieperiode kunnen beide heren in één woord samenvatten: verschrikkelijk. ,,Toch ging bij mij snel de knop om", weet Hosman nog, die zeventien maanden revalideerde. ,,Ik moest en zou op niveau terugkomen. Niet alleen voor het voetbal, maar ook voor zijn carrière. Voetbal betaalt je hypotheek namelijk niet. Daarnaast moest een blessure niet bepalen dat ik zou stoppen met het spelletje. Ik trainde drie keer per week bij de fysiotherapeut en dat was echt afzien." Ook Balch viel het zwaar. De verplichting om elke keer maar weer naar de fysio te moeten, terwijl er voor zijn gevoel maar geen vooruitgang kwam. ,,Zo gedreven als Rob was, ben ik nooit geweest. Dat moet ik eerlijk bekennen. Het vraagt veel van je, zeker als je daarnaast ook nog een fulltime baan hebt."

DOELSTELLING Toch vocht het tweetal zich er doorheen. Ook Hosman is sinds dit seizoen weer onderdeel van het eerste team van VVZA. ,,Ik ben naar VVZA gekomen om te promoveren en ik wil dat dit seizoen doen", aldus Hosman, die zondag voor de tweede keer in het tweede elftal minuten maakte. ,,Op de trainingen houden mijn teamgenoten in een partij nog rekening met mij, maar in de wedstrijd gebeurt dat niet. Daar moet ik doorheen en dat lukt alleen maar door ritme op te doen. Begin oktober hoop ik volledig lid te zijn van het eerste team en ons doel te realiseren." Zijn teamgenoot Lars Balch legt de lat nog hoger. ,,Ik wil kampioen worden", zegt hij gekscherend, maar met een serieuze ondertoon. ,,We zijn als groep nu al zolang bij elkaar en doen steeds mee om de bovenste plekken. Het moet dit jaar toch echt wel gaan gebeuren."

NIEUWE TRAINERS Dit alles moet gebeuren onder nieuwe trainers Sebastian Verhoeve en Marino Osimani, waarbij vooral eerstgenoemde zijn stempel drukt. ,,Zijn gedrevenheid vind ik prachtig", aldus Balch. ,,Hij zet misschien niet alle poppetjes op de juiste plaats, maar hij leeft echt voor het voetbal. Al zijn vrije tijd gaat erin op en dat slaat op mij over."

Hosman lacht en sluit af: ,,Zo, zo; wordt het toch nog wat met jou."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie