Femke van Odijk is op haar plaats bij KVVA: ,,Ik voel mij al helemaal thuis.
Femke van Odijk is op haar plaats bij KVVA: ,,Ik voel mij al helemaal thuis." Rinus van Denderen

Femke van Odijk wil met KVVA iets neerzetten

3 oktober 2018 om 07:19 Sport/sport

AMERSFOORT Veel clubs kozen voor ervaring in plaats van voor de 27-jarige Femke van Odijk, maar KVVA was niet bang. Samen met de club uit het Soesterkwartier wil ze nu bouwen aan een mooie toekomst. ,,Dat is hier zeker mogelijk. Wij kunnen verrassen."

Jeroen van der Veer

Lang leek het erop dat Femke van Odijk clubloos aan het seizoen zou beginnen, tot ze besloot de stoute schoenen aan te trekken en KVVA te bellen. In de wandelgangen had ze al gehoord dat de volksclub de zondag zou verlaten voor de zaterdag en na een gesprek waren beide partijen enthousiast. Hierdoor staat de vrouwelijke trainster dit seizoen voor het mannenelftal en is de seizoensstart veelbelovend: twee gespeeld, zes punten.

VEEL VERANDEREN De inmiddels 27-jarige Van Odijk heeft haar stempel al helemaal gedrukt. Samen met KVVA begon ze letterlijk op nul en na twee wedstrijden is iedereen wel benieuwd waar dit KVVA kan eindigen. Voor de vrouwelijke oefenmeester betekenen de twee overwinningen echter meer dan zes gewonnen punten. Het is een beloning van een zomer lang zwoegen.
,,Bij mijn gesprek werd duidelijk dat KVVA ambitieus was en dat ben ik zelf ook", begint ze aan haar verhaal. ,,Wel werd duidelijk dat er veel moest veranderen: nieuwe spelers, een duidelijke structuur, een tweede elftal, een nieuwe staf en ga zo maar door."

SPELERS BENADEREN Het weerhield haar er niet van om de handtekening te zetten onder een eenjarig contract en daarmee is KVVA de tweede eerste seniorenploeg die het na 't Vliegdorp het aandurft met Van Odijk aan het roer. ,,Toen ik getekend had en bij een wedstrijd van KVVA ging kijken, vroeg mijn huidige leider gekscherend of we er nog onderuit konden. Het was echt niet best wat we zagen."
Hierdoor werd echter wel duidelijk dat versterkingen gewenst waren en die kwamen er. Toch ging dat allemaal niet vanzelf, duidt Van Odijk: ,,Och, hou maar op hoor. Daar heeft enorm veel tijd in gezeten. Spelers bellen, app'n, face-to-face spreken. Uiteindelijk hadden we op papier een goed eerste elftal en toen wilden we doorpakken. Zijn we ervoor gegaan om ook een tweede elftal te krijgen en uiteindelijk lukte dit ook."
Het bouwen kon vanaf dat moment beginnen en nog voor de voorbereiding begon, werd er een onderlinge wedstrijd georganiseerd. ,,Stonden er opeens veertig man op het veld", glundert Van Odijk. ,,De echte clubmensen hier waren echt verbaasd."

VOETBALLENDE PLOEG Het was dan ook in de voorbereiding knap lastig om een selectie te maken voor het eerste én het tweede elftal, maar met haar staf is Van Odijk daarin geslaagd. Het moeilijkste kon vanaf dat moment beginnen: een eenheid vormen waarmee KVVA de competitie in moest gaan.
,,Ik ben een trainer die van voetbal houdt", is ze duidelijk. ,,De bal moet in de ploeg blijven en ik wil mooi voetbal zien. Ik moet er zaterdags tenslotte ook negentig minuten naar kijken. Dan wil ik wel kunnen genieten."

EENHEID VORMEN Wie puur naar de statistieken gaat kijken, zal zeggen dat KVVA uitstekend uit de startblokken is geschoten. Beide competitieduels werden gewonnen en daarbij was de 4-0 winst op stadsgenoot HVC overtuigend. Toch is Van Odijk veeleisend en is ze nog niet helemaal tevreden. ,,De puzzel is vrijwel af en nu zijn we bij een nieuwe fase: het finetunen. Daarnaast moeten spelers nog beter op elkaar ingespeeld raken. Dat doet een normale vereniging al niet in een paar weken, laat staan wij. KVVA had zo'n dertig nieuwe spelers en dat moet een eenheid worden."
Dat gebeurt steeds meer, kan Van Odijk met trots zeggen. Zo ging een grote groep na de overwinning nog de stad in en is het al voorgekomen dat ze zelf het licht van de kantine moest uitdoen. ,,Ik voel mij hier al helemaal thuis. De vrijwilligers hier hebben zoveel over voor de vereniging en hen wil ik wat teruggeven. Dat kunnen mijn spelers op het veld doen en daar gaan we dit jaar keihard voor werken."

DOORGROEIEN Haar selectie is heel divers en ook jong. Enkele ervaren spelers zoals Wessel Schmidt en Danny Gouwentak trekken de kar, waar piepjongen spelers zoals Ibrahim Bouzia (16 jaar) van profiteren. Er zit dan ook veel rek in de jeugdige groep en dat is nodig.
Zo is Van Odijk bezig met een meerjarenplan en wil ze nu de basis leggen voor de lichting die eraan zit te komen. ,,Onze B-jeugd is enorm getalenteerd en spelen op een hoog niveau. Dat zijn vrijwel allemaal toekomstige selectiespelers en moeten hier straks in het eerste rondlopen."
In het verleden heeft de vrouwelijke oefenmeester gezegd dat ze ooit bondscoach wil zijn, dus als de vraag komt of Femke van Odijk dan ook nog trainer is, volgt een grote glimlach. ,,Ik kijk het van jaar tot jaar. Dat heb ik altijd gedaan. Feit is wel dat ik het hier uitstekend naar mij zin heb en samen met KVVA wil groeien."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie