Paul Schnabel
Paul Schnabel nvt

Paul Schnabel over ‘Zin in het verleden’ tijdens Sint-Jorislezing 6 oktober

28 september 2018 om 12:03 lokaal Deel je nieuws

Zaterdag 6 oktober 2018 om 15.00 uur organiseert het Capittel van Sint-Joris te Amersfoort de inmiddels traditionele Sint-Jorislezing. In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed zal Paul Schnabel een voordracht houden onder de titel ‘Zin in het verleden’.

 

Tijdens diezelfde bijeenkomst zal dr. Fred van Kan, oud-archivaris van het archief Eemland, het eerste exemplaar van zijn boek over de geschiedenis van het Capittel presenteren aan burgemeester Bolsius, die bij deze gelegenheid optreedt in zijn functie als deken (voorzitter) van het Capittel. Het is voor het eerst dat die geschiedenis uitputtend is bestudeerd. Bij zijn onderzoek heeft de auteur veel nieuwe feiten boven water gehaald. Al met al leidde zijn zoektocht tot een boeiend verhaal over “eerweerdige wijse ende seer beminde heeren”.

 

Kort voor de Reformatie kende ons land 43 kapittels, stichtingen met kanunniken die als doel hadden het verzorgen van het koorgebed in (in Amersfoort) de Sint-Joriskerk. Deze kapittels zijn bijna allemaal verdwenen. De meeste al in de tijd van de Reformatie en die er nog waren, werden door Napoleon afgeschaft. Het Amersfoortse kapittel, in het verleden al gekenschetst als “niet zeer meegaand” en “weerbarstig”, overleefde alle stormen. Het kapittel is geen rooms-katholieke instelling meer en verzorgt geen koorgebeden meer in de kerk. De opbrengsten waarmee de kanunniken in het verleden in hun levensonderhoud voorzagen, worden nu gebruikt voor enkele specifieke charitatieve doeleinden.

 

In zijn boek beschrijft Fred van Kan de geschiedenis van het Capittel van Sint-Joris, van de oprichting in 1337 tot op heden. Hij besteedt zowel aandacht aan de organisatorische en financiële aspecten als aan het leven van de kanunniken en de betekenis van het kapittel voor de stad. Het boek is te koop tijdens de receptie na afloop van de lezing.

 

Fred van Kan, Het Capittel van Sint Joris te Amersfoort. Een geschiedenis van ‘‘Eerweerdige wijse ende seer beminde heeren’’. 232 blz., gebonden, geïllustreerd (kleur), isbn 978 90 8704 743 6, €25,–. Het boek verschijnt bij Uitgeverij Verloren te Hilversum.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie