Gastheer Gert (2), zijn kunstveiling

26 september 2018 om 10:55 Lokaal/Column

Een beetje trots was uw stukkiesschrijver wel toen complimentjes hem om de oren vlogen over de column van vorige week over Gert van Reenen. We waren afgelopen zondag bij de kunstveiling van Gerts schilderijen, zeefdrukken, beschilderde zuilen en schalen. Opa Gert wilde op bescheiden ondersteunende wijze zijn kleinkinderen helpen met hun toekomst. Nou, dat is gelukt want het duurste kunstwerk ging voor bijna 1500 euro van de hand, het goedkoopste toch nog voor 75 euro. Voordat het echter zover was moest er een berg werk worden verzet door familie en vrienden. Het pand aan de Radonweg waar de (kunst)werken lagen opgeslagen werd grondig schoongemaakt en ingericht voor kijkdag en veiling, een monsterklus. Met veel toewijding werd deze schoonmaakactie geklaard, het pand zag er spic en span uit.

Bij binnenkomst kregen de geïnteresseerden een drankje aangeboden en stond er een schaal met de onvermijdelijke blokjes kaas en plakjes worst. Buiten stond als blikvanger de reusachtige Franse bulldog van die andere Amersfoortse kunstenaar Norbertus die ook nog eens drie werken van Van Reenen aankocht waaronder zijn allereerste werk, waar hij heel blij mee was. Honderden liefhebbers, vrienden, familieleden en kunstkenners waren naar het pand gekomen om 'Gulle Gert' te steunen, bij te praten of om hem een hart onder de riem te steken. Gert genoot van alle aandacht, de bikkel bleef in zijn fauteuil zitten tot het einde van de veiling met zijn onmisbare sigaretje en flesje bronwater. Wat opviel aan de bezoekers, er waren meer vrouwen dan mannen. Vele ex-minnaressen en vriendinnen waren aanwezig. Vertelden voor de camera vol vuur hun genegenheid voor Gert als minnaar en partner.

Viola Holt had een paar sappige anekdotes, kocht tevens een prachtwerk van Gert waarvan ze nog niet wist waar het precies zou komen te hangen. Vriendin Francis Hazekamp was nieuwsgierig naar de veiling gekomen evenals Els Brouwer en Conny Meslier waar Gert jarenlang een relatie mee heeft gehad. Zijn overleden liefde Marian zat nog steeds muurvast in zijn hart. Ook zijn huidige steun/toeverlaat/mantelzorger en barkeeper bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen Ria Gevers mocht niet worden vergeten. Veilingmeester Jan-Willem van Lieshout was een genot om te zien. Vanaf zijn spreekgestoelte hamerde hij het ene na het andere kunstwerk op humoristische wijze af, vakkundig gadegeslagen door notaris Herman Beens.

Na afloop van deze bomvolle verkoop bleek maar liefst 85% van alle werken verkocht, verliet menig koper trots het pand met een echte van Reenen. De pantalon van Jan-Willem die op onverklaarbare wijze met een abstracte lik verf was besmeurd werd maar meteen als kunstwerk aangemerkt en ter veiling aangeboden (nummer 65). Of het kledingstuk is verkocht is niet bekend. Wel hebben getuigen tot hun stomme verbazing een nette meneer met bril en stropdas in een gele boxershort met 'SpongeBob' opdruk zien wegrijden!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie