Rik ten Cate (l) en Anton van Kolfschoten voor enkele van de deelnemende woningen in de Muurhuizen.
Rik ten Cate (l) en Anton van Kolfschoten voor enkele van de deelnemende woningen in de Muurhuizen. Vreemde Gasten

Jubileum 'Vreemde Gasten'

27 september 2018 om 07:28 lokaal

AMERSFOORT Dit jaar beleeft de expositie Vreemde Gasten haar eerste lustrum. Vanwege de grote belangstelling tijdens vorige edities, met meer dan 3.000 bezoekers, heeft de organisatie zich ingespannen om de spreiding over de verschillende locaties te verbeteren. Als deelnemers hun rondje door de binnenstad beginnen bij de Elleboogkerk ontstaan er minder opstoppingen op de toplocaties. De 110 kunstenaars die hun werk exposeren in zestig woningen in de historische binnenstad kunnen dan beter aandacht besteden aan hun publiek.

Arjan Klaver

Anton van Kolfschoten is de kersverse voorzitter van de werkgroep die dit jaar tekent voor de organisatie. ,,In mijn vorige woonplaats Soest was ik voorzitter van Artishock totdat ik enkele jaren geleden naar het centrum van Amersfoort verhuisde. Ik wilde graag weer zoiets doen en toen er bij Vreemde Gasten een vacature kwam, hoefde ik niet lang na te denken."

Samen met nog enkele andere binnenstadsbewoners en met de opgebouwde ervaring van vorige jaren werd de editie 2018 op poten gezet. Bijna alle bewoners van vorige jaren deden weer mee en er zijn zelfs nieuwe huizen bijgekomen. Net zoals vorig jaar zal er ook weer op een groepsexpositie van elke deelnemer een kunstwerk te zien zijn. Deze kunnen ook gekocht worden voor 65 euro per kunstwerk. ,,Vroege bezoekers hebben natuurlijk de beste kans op het mooiste werk", duidt de voorzitter.

PODIUM Voor deze groepsexpositie wordt de Elleboogkerk gehuurd van de gemeente. Deze locatie fungeert tevens als startpunt van de route en hier kan ook de catalogus gekocht worden met de route. Er is koffie en thee en ook de afsluitende bijeenkomst op zondagavond wordt hier gehouden. Uiteraard weer met hapje en drankje wat veel huiseigenaren en kunstenaars zullen waarderen na twee mooie maar vermoeiende dagen. Hierover kan kunstenaar Rik ten Cate meespreken: ,,Bij een vorige editie had ik op een zondagmiddag zevenhonderd bezoekers in de tuin waar ik met mijn beelden stond. Omdat ik veel bezoekers kende die ik persoonlijke aandacht wilde geven was ik na zo'n dag wel helemaal versleten."

Omdat Ten Cate een lange staat van dienst heeft als professioneel kunstenaar en ook docent is, vroeg de werkgroep hem om te helpen bij de selectie van kunstenaars. Het aanbod is namelijk elk jaar groter dan het aantal beschikbare plaatsen en daarom kan er geselecteerd worden op kwaliteit. Voor veel kunstenaars is Vreemde Gasten hét podium waar ze twee jaar naar toe leven. Er valt dan ook veel nieuw werk te bekijken dat natuurlijk ook te koop is. En niet alleen bij Vreemde Gasten. In de Nieuwe Stad is er de kunstbeurs NULLLLL en ook daar valt veel mooi werk te bewonderen. ,,Het weekend 6 en 7 oktober kan daarom met recht het hoogtepunt in 2018 op kunstgebied genoemd worden", weet Ten Cate tot besluit.

[Vreemde Gasten is dit jaar op 6 en 7 oktober. 110 kunstenaars laten werk zien in zestig huizen in de historische binnenstad van Amersfoort. Openingstijden: 12.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Catalogus te koop voor 5 euro. In de voorverkoop bij de VVV. Zie ook www.vreemdegastenamersfoort.nl. Voor de kunstbeurs in de Nieuwe Stad zie: www.nulllll.com.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie